Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων – «109 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Με το σύνθημα «το αίμα κυλάει, δικαίωση ζητάει» οι Αρμένιοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης για τη συμπλήρωση 109 ετών από τη Γενοκτονία του λαού της χώρας από τους Τούρκους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φακής

propoli

Το κάλεσμα και φέτος δόθηκε ανήμερα της 24ης Απριλίου, με τους Αρμένιους να τιμούν τη μνήμη των προγόνων τους, που σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην οδό Αγίας Σοφίας, όπου είχε στηθεί και περίπτερο, με αρμενικές σημαίες και πληροφορίες, τόσο για τη Γενοκτονία του 1915, όσο και για τα πρόσφατα γεγονότα στο Αρτσάχ.

Μικροί και μεγάλοι έδωσαν δυναμικό «παρών», κρατώντας πανό με μηνύματα προς την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να αναγνωριστεί επισήμως η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Υπενθυμίζεται ότι σφαγιάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι πολίτες, ενώ δεκάδες χιλιάδες παιδιά έμειναν ορφανά, εξαιτίας της βαρβαρότητας των Οθωμανών.

Η σημερινή συγκέντρωση, πάντως, είχε και μηνύματα προς το Αζερμπαϊτζάν, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Αρτσάχ, με την περιοχή να περνά σε αζέρικα χέρια πριν μερικούς μήνες.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι Αρμένιοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους, αφήνοντας τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε λίγα μέτρα πριν το Τουρκικό Προξενείο, όπου η αστυνομία απέκλεισε την κυκλοφορία, προκειμένου να μην φτάσει η διαδήλωση έξω από το κτίριο.

Σημειώνεται ότι καθόλη τη διάρκεια της πορείας ακούστηκαν πολλά συνθήματα για τη Γενοκτονία, ενώ επί της Αγίου Δημητρίου η νεολαία της Κοινότητας Αρμενίων του παραρτήματος Θεσσαλονίκης έβαψε με κόκκινη μπογιά την άσφαλτο, γράφοντας «1915», τη χρονιά που εκατοντάδες Αρμένιοι της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκαν και απαγχονίστηκαν.

Επιπλέον, ακούστηκε ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος, αλλά και ο αντίστοιχος της Αρμενίας, με τους Αρμένιους να ζητούν δικαίωση για όσα υπέστη ο λαός της χώρας πριν από 109 χρόνια.

Τέλος, τα μέλη της Κοινότητας Αρμενίων άναψαν και πολλά κεράκια, αποτίνοντας φόρο τιμής στους εκατοντάδες χιλιάδες προγόνους τους, που έπεσαν νεκροί από τις εγκληματικές πράξεις των Οθωμανών.

Loading