Θεσσαλονίκη: Συγκλόνισαν οι φοιτητές του ΑΠΘ με δρώμενο για την τραγωδία των Τεμπών – “Να γίνει βίωμα σε όλους, να φωνάξουμε μαζί για δικαιοσύνη” (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Στο ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (28/2) εικαστικό δρώμενο για την τραγωδία των Τεμπών, έναν χρόνο μετά το γεγονός που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Η μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών σκόρπισε τον θάνατο, με 57 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και πολλά νέα παιδιά, φοιτητές των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης. Ακριβώς έναν χρόνο μετά, έξω από το κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ έλαβε χώρα εικαστικό δρώμενο στη μνήμη των θυμάτων φοιτητών, το οποίο ξεκίνησε στις 11 το βράδυ και ολοκληρώθηκε σχεδόν μισή ώρα αργότερα.

Το κάλεσμα είχε δοθεί από τις προηγούμενες ημέρες, ενώ σήμερα βαλίτσες τοποθετήθηκαν μπροστά από το άγαλμα του Αριστοτέλη. Παράλληλα, υπήρχε μεγάλο μαύρο πανό με τα ονόματα των φοιτητών του ΑΠΘ που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα των Τεμπών. Το δρώμενο ξεκίνησε με προβολή βίντεο, το οποίο αναπαριστούσε τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια, ακούστηκε το τραγούδι της Φραντζέσκα Μπέζα, η οποία έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Αμέσως μετά, ακούστηκαν τρία ακόμα τραγούδια, “Στην κοιλάδα των Τεμπών” του Θανάση Παπακωνσταντίνου, “Ίσως τα πιο όμορφα χαθήκανε μ’ εσάς” του B.D. FOXMOOR και “Θα αργήσω άποψη” των Κοινών Θνητών.

Όπως εξήγησε η Αλίκη Μαρτζοπούλου, το δρώμενο πραγματοποιήθηκε για να γίνει βίωμα σε όλους η τραγωδία των Τεμπών, προκειμένου άπαντες να φωνάξουν μαζί με τους γονείς για “δικαιοσύνη τώρα”.

“Η δράση ξεκίνησε με πρωτοβουλία των πρωτοετών φοιτητών και αυτό μας συγκλόνισε γιατί τα παιδιά δεν έζησαν τον περσινό θρήνο. Θεωρήσαμε καθήκον μας να μπορέσουμε να εκφράσουμε τη δικιά τους φωνή. Στην πορεία ήταν πολύ δύσκολο για όλους μας γιατί κλαίγαμε. Ήρθαν παιδιά από αλλά εργαστήρια και μας προσέγγισαν. Η δράση πλαισιώνεται με εκφράσεις που τους μετέφερε η συμφοιτήτριά τους που ήταν στο δεύτερο βαγόνι. Θέλαμε να κάνουμε βίωμα αυτό το γεγονός, γιατί έτσι θα καταφέρουμε να φωνάξουμε μαζί με τους γονείς για δικαιοσύνη. Το έργο αυτό βγάζει συναίσθημα. Θα παρακολουθήσουμε την κραυγή των νεκρών παιδιών, θα ζήσουμε τις τελευταίες στιγμές. Στην είσοδο υπάρχει εισιτήριο, που γράφει καλωσορίσατε στο Intercity 62, καλό ταξίδι”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Αλίκη Μαρτζοπούλου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του δρώμενου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες φώναξαν τα ονόματα όσων έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, ενώ στο τέλος υπήρξε παρατεταμένο χειροκρότημα από τον κόσμο, στη μνήμη των θυμάτων.

Loading