Με μια εκδήλωση στον αύλειο χώρο του, το 81ο Δημοτικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε ξανά την ιστορία του, που συνδέεται με μεγάλα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Τη διοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω της Δημοτικής Κοινότητας του 5ου Διαμερίσματος, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
Πρόκειται για το 81ο Δημοτικό Σχολείο, στην οδό Δελφών 131, το οποίο για τρίτη χρονιά πραγματοποίησε την εκδήλωση «Ένα σχολείο στα Καραγάτσια», αφιερωμένη στην ιστορία του.
Η διευθύντρια του σχολείου, Μιχαέλλα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι πολλοί Θεσσαλονικείς δεν γνωρίζουν πως η ιστορία του ξεκινά από το έτος ίδρυσής του, το 1911.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για ευκαιρία να ξεκλειδώσει η ιστορία του σχολείου και να ανασυρθούν μνήμες που θα δείξουν τον δρόμο για το μέλλον.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης χαρακτήρισε το σχολείο «ιστορικό» και πρόσθεσε ότι είναι ευτύχημα πως μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων έχει δημιουργήσει ένα λειτουργικό σχολείο, ξεπερνώντας τα όρια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ξενάγηση στο χθες και το σήμερα του 81ου Δημοτικού. Στον χώρο λειτουργούσε σταθμός ενημέρωσης και διάδρασης από το Kids Save Lives, ενώ φιλοξενήθηκε και έκθεση φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Αλέξανδρου Αβραμίδη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη σχολική χορωδία και θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από την ιστορία του σχολείου.
Η ιστορία του 81ου Δημοτικού Σχολείου
Σε αφιέρωμα του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου για το 81ο Δημοτικό Σχολείο, από τη δημοσιογράφο Αναστασία Καρυπίδου, περιγράφεται η ιστορία του σχολείου, που αρχικά ονομαζόταν Αστική Σχολή Πύργων. Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1912, μετονομάστηκε σε Αστική Σχολή Αναλήψεως.
Η πρώτη επίταξη έγινε στην αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Συμμάχους, ενώ με τη Μικρασιατική Καταστροφή το σχολείο έγινε καταφύγιο για δεκάδες οικογένειες προσφύγων. Οι αίθουσες και το ημιυπόγειο φιλοξένησαν για περίπου 2-3 χρόνια ανθρώπους που προσπαθούσαν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Το σχολείο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς την περίοδο 1941-1944. Στο ανώγειο, η Γκεστάπο εγκατέστησε τα γραφεία της, ενώ το ημιυπόγειο χρησιμοποιήθηκε ως κρατητήριο, στήθηκε ένα μικρό νοσοκομείο και λειτούργησε ως μαγειρείο για τη σίτιση των Γερμανών στρατιωτών.
Ακόμη και σήμερα, στην αίθουσα του τότε κρατητηρίου, ο επισκέπτης βλέπει χαραγμένα στους τοίχους αμέτρητα ονόματα και ημερομηνίες, όπως «Τσακμακόπουλος Στέφανος», «Παπαδιαμαντάκης», «Σκόρδος», «Καλαφάτης», «7/11/43», «19/4/43» και πολλά ακόμη στοιχεία που μαρτυρούν τη φρίκη της εποχής.
Σήμερα, στον χώρο όπου κάποτε υπήρξε τόπος μαρτυρίου για αμέτρητους κρατούμενους, λειτουργεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Το 81ο δημοτικό σχολείο είναι επίσης το μοναδικό στη Θεσσαλονίκη που διαθέτει δικό του εκκλησάκι στον αύλειο χώρο, το οποίο ανοίγει κάθε χρόνο την ημέρα του αγιασμού.
Παράλληλα, σε μία παλιά αίθουσα, εκεί όπου είχαν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση τα πρώτα ξύλινα σανίδια και δεν αντικαταστάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργήθηκε και Μουσείο Σχολικής Ζωής, με προβολικά όργανα μιας άλλης εποχής, παλιά βιβλία, ανθολόγια, αναγνωστικά και περιοδικά που ήταν διάσπαρτα τα προηγούμενα χρόνια μέσα στο σχολείο.
*Φωτό του Αχιλλέα Χήρα από την φωτογραφική βάση
![]()
