Το 2024: Αναγνωρίσιμο έτος για τη Θεσσαλονίκη ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο

Το 2024: Αναγνωρίσιμο έτος για τη Θεσσαλονίκη ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο

Το 2024 υπήρξε ένα έτος-ορόσημο για την αγορά συνεδρίων στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια του οποίου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εισέρρευσαν στην πόλη από διεθνείς συνεδριακές διοργανώσεις. Η ΔΕΘ-Helexpo AE κατέγραψε τη μεγαλύτερη κερδοφορία της από τη Μεταπολίτευση, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, με αφορμή ανακριβή στοιχεία που αποσκοπούν να απαξιώσουν τον εκθεσιακό και συνεδριακό ρόλο της πόλης.

Σύμφωνα με την καταγραφή του Thessaloniki Convention Bureau, το 2024 πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη πάνω από 727 διεθνή και πανελλήνια συνέδρια και ημερίδες, με συμμετοχή 170.000 ατόμων. Από τις 727 αυτές διοργανώσεις, οι 47 πληρούσαν τα κριτήρια της International Congress & Convention Association (ICCA), εδραιώνοντας ένα ρεκόρ για την πόλη.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ICCA για το 2024, στα 47 διεθνή συνέδρια συμμετείχαν 13.517 άτομα, παράγοντας έσοδα 35 εκατ. ευρώ και με μέση δαπάνη 2.576,18 ευρώ ανά σύνεδρο και ανά συνέδριο. Η Θεσσαλονίκη διατηρεί τη θέση της μεταξύ των 30 κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων και των 50 πρώτων παγκοσμίως στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη.

Στον εκθεσιακό τομέα, οι επισκέπτες στα εκθεσιακά γεγονότα της ΔΕΘ-Helexpo αυξήθηκαν κατά 33% σε σχέση με το 2023, φτάνοντας τους 648.646. Οι συνεδριακές εκδηλώσεις στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης επίσης σημείωσαν άνοδο κατά 13,5%, φτάνοντας τις 269. Το 2024 καταγράφηκε η μεγαλύτερη κερδοφορία από τη Μεταπολίτευση για τη ΔΕΘ-Helexpo, με EBITDA 3,5 εκατ. ευρώ και αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 21,5% στα 18,7 εκατ. ευρώ.

Το 2013, η Θεσσαλονίκη βρισκόταν στην 111η θέση στην Ευρώπη, και στην 219η παγκοσμίως, πριν από την ίδρυση του Thessaloniki Convention Bureau.

Loading

Play