«Το μέλλον της Ευρώπης θα διαμορφωθεί στα Πανεπιστήμια της», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, καθηγητής Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο επίσημο δείπνο της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EPICUR.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εργασιών του EPICUR 3Governance Week, όπου πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί από 11 κορυφαία Πανεπιστήμια συντονίζουν τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού χώρου.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε τη σημασία της φιλοξενίας αυτής της συνάντησης, που θέτει τις βάσεις για το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Αναφέρθηκε επίσης στους συμμετέχοντες της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας και στο ρόλο του Πανεπιστημίου στην οργάνωση της υψηλού επιπέδου εκδήλωσης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος εστίασε στον στρατηγικό ρόλο των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων ως πυλώνες καινοτομίας και κοινωνικής συνοχής.
Στις εναρκτήριες τοποθετήσεις, αναγνώστηκε μήνυμα του υφυπουργού Παιδείας, Νικολάου Παπαϊωάννου, ο οποίος εξήρε τη συμβολή της συμμαχίας στην εξωστρέφεια της Ανώτατης εκπαίδευσης και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, ανέφερε τις νέες προοπτικές για τα Ανώτατα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα.
Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια είναι μία από τις πιο φιλόδοξες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της ΕΕ. Ιδρύθηκαν το 2017 με στόχο τη δημιουργία διακρατικών Πανεπιστημιακών Συμμαχιών. Σήμερα, 73 Συμμαχίες λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη.
Η Συμμαχία EPICUR, που ιδρύθηκε το 2019, περιλαμβάνει 11 Πανεπιστήμια από 10 χώρες και στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Ακαδημαϊκού Χώρου.
![]()

