Βιοαισθητήρες του ΠΑΜΑΚ μετρούν τις αντιδράσεις πολιτών σε πολιτικά ερεθίσματα στη ΔΕΘ

Βιοαισθητήρες του ΠΑΜΑΚ μετρούν τις αντιδράσεις πολιτών σε πολιτικά ερεθίσματα στη ΔΕΘ

Τις αυθόρμητες αντιδράσεις πολιτών σε οπτικά ερεθίσματα με πολιτικό περιεχόμενο καταγράφει σύστημα βιοαισθητήρων, το οποίο παρουσίασε το Εργαστήριο Προσβασιμότητας και Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία (ASDLab) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην 90ή ΔΕΘ, στο θεματικό περίπτερο Academia.

Οι βιοαισθητήρες, όπως εξήγησε η πρόεδρος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής αν. καθηγήτρια Ελένη Κουστριάβα, συγκεντρώνουν βιομετρικά δεδομένα, δηλαδή στοιχεία που αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το σώμα και ο εγκέφαλος, όπως η κίνηση των ματιών, η δραστηριότητα του δέρματος και ο καρδιακός παλμός. Η συγκεκριμένη προσέγγιση οδήγησε στην ιδέα να αξιοποιηθούν τα βιομετρικά δεδομένα και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Το Εργαστήριο Προσβασιμότητας και Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία (ASDLab) χρησιμοποιεί διαφορετικούς αισθητήρες -όπως συσκευές παρακολούθησης βλέμματος, ανάλυσης εγκεφαλικών κυμάτων, εκφράσεων προσώπου, δραστηριότητας του δέρματος, καρδιακού παλμού και μυϊκής δραστηριότητας- για να διαπιστώσει πώς αντιδρούν συναισθηματικά και συμπεριφορικά τα άτομα με αναπηρία. Στόχος είναι η βελτίωση της εκπαίδευσής τους και, ευρύτερα, της ποιότητας ζωής τους. Μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουν και χρησιμοποιούν εκπαιδευτικό υλικό, το εργαστήριο επιδιώκει μια νέα, πιο αποτελεσματική προσέγγιση στην εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συζήτηση για τη χαμένη πολιτική εμπιστοσύνη

«Η χαμένη πολιτική εμπιστοσύνη και ο ρόλος των δημοσκοπήσεων» είναι το θέμα της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί απόψε (5-6:30 μμ), στο πλαίσιο του Open Stage, στο περίπτερο 17 ACADEMIA της 90ης ΔΕΘ, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Θα συμμετάσχουν οι Μαργαρίτης Σχοινάς, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Νίκος Νυφούδης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.Α.Σ., Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τον συντονισμό θα έχει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας.

Στην εκδήλωση θα εξεταστούν οι αιτίες της κρίσης πολιτικής εμπιστοσύνης, ο ρόλος των δημοσκοπήσεων στη διαμόρφωση του δημόσιου διαλόγου και οι προϋποθέσεις για την αποκατάσταση μιας ουσιαστικότερης σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες, την πολιτική και την επιστημονική γνώση.

*Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΜΑΚ

Loading

Play