Γιατί ο Μητσοτάκης απορρίπτει -επί του παρόντος- την αλλαγή εκλογικού νόμου
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Γιατί ο Μητσοτάκης απορρίπτει -επί του παρόντος- την αλλαγή εκλογικού νόμου

Ξάφνιασε πολλούς η χθεσινή επιμονή του πρωθυπουργού, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει -επί του παρόντος- αυτό το ενδεχόμενο όχι ελαφρά την καρδία.

Πρώτα από όλα η συγκεκριμένη συζήτηση είναι στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου από το 2021 και οι σχετικές εισηγήσεις δίνουν και παίρνουν. Ο ίδιος είναι κάθετα αντίθετος σε αυτό το ενδεχόμενο γιατί δεν θέλει σε καμία περίπτωση να περάσει στην κοινή γνώμη ότι συμπεριφέρεται καιροσκοπικά. Όμως η βασικότερη αιτία της άρνησής του είναι ότι δεν έχει πειστεί ακόμα για το κατά πόσο θα είναι ουσιαστικά ωφέλιμη η αλλαγή του εκλογικού μοντέλου. Ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος τον προβληματίζει ιδιαίτερα και σε συζητήσεις που έχει κάνει με στενούς του συνεργάτες εμφανίζεται προβληματισμένος για το εάν η αλλαγή π.χ. του ορίου εισόδου στη Βουλή θα ωφελήσει πραγματικά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Η μεγαλύτερη αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη, επί του συγκεκριμένου θέματος, είναι να μην επικρατήσει τελικά η θεωρία του χάους την δεύτερη Κυριακή, αφού δεν έχει πειστεί ότι μια αλλαγή του εκλογικού νόμου θα δυναμώσει το πρώτο κόμμα. Φυσικά ουδείς μπορεί να αποκλείσει να αλλάξει γνώμη τα επόμενα τρία χρόνια. Γι’ αυτό, άλλωστε, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος “δοκιμάζει” διάφορα εκλογικά μοντέλα, ώστε να κάνει την καλύτερη δυνατή εισήγηση στον πρωθυπουργό.

Ο εκλογικός στόχος του 34%

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλίνει περισσότερο προς το γερμανικό, το οποίο θεωρείται από τα πιο σύγχρονα και δίκαια στην Ευρώπη, ενώ υπό προϋποθέσεις δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό της τάξης του 34%.

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι κοντά στις εκλογικές επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας και δεν θεωρείται άπιαστος στόχος. Αντίθετα, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα “τσιμπάει” θετικές ψήφους μετά την διαγραφή Σαμαρά, είναι ένα εφικτό ποσοστό που μπορεί να κατακτηθεί σε επίπεδο εθνικής κάλπης. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ξεκινά περιοδείες σε όλη τη χώρα θέλοντας να δυναμώσει και πάλι τους δεσμούς εμπιστοσύνης με την κοινωνία που αυτήν την στιγμή έχουν “χαλαρώσει” αρκετά.

Loading

Play