Με «δωράκια» ο Μητσοτάκης καλοπιάνει συνταξιούχους και ευάλωτους

Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε στις ευρωεκλογές συνταξιούχους και ευάλωτους να του γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη, τώρα προσπαθεί με «δωράκια» να αντιστρέψει την κατάσταση, μήπως και καταφέρει να σώσει, ό,τι σώζεται.

Γιατί η τριετία που έχει μπροστά του είναι δύσκολη και τα ποσοστά του οδεύουν ημέρα με την ημέρα σε δημοσκοπική κατρακύλα.

propoli

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι αποφάσισε η έκτακτη φορολόγηση στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων, ύψους 300 εκ. ευρώ, να καταλήξουν στις δυο συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που έχουν πάρει απόσταση ασφαλείας από τη Νέα Δημοκρατία. Μόνο που θα ήταν πιο ωφέλιμο εάν το Μέγαρο Μαξίμου έπαιρνε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μειωθεί στην πράξη η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου, που σήμερα πωλούνται ως… χρυσάφι.  Η ενίσχυση θα δοθεί τα Χριστούγεννα, κυρίως στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς και έρχεται ως… αντίδωρο στο γεγονός ότι επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση τους έχει μόνιμα γυρισμένη την πλάτη.

Γιατί φορολογούν με 33% και όχι με 90% όπως λέει ο  ΣΥΡΙΖΑ;

Κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούν ότι καταρχήν στο 33% κανείς πρέπει να προσθέσει 22% φόρο εισοδήματος και τη προκαταβολή φόρου, οπότε το ποσό ξεπερνά συνολικά το 50% των φορολογητέων κερδών. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης φορολόγησε τα διυλιστήρια με 33% (Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία), με κάποιες εξαιρέσεις (Ιταλία, Αυστρία) 40%, τις οποίες όμως και πάλι υπερκαλύπτουμε μέσω της προκαταβολής φόρου και του φόρου εισοδήματος. Μην ξεχνάμε ότι οι δραστηριότητες των εταιριών είναι σε μεγάλο βαθμό εξωχώριες. Στην Ελλάδα ξεπερνά το 60% ο κύκλος εργασιών από το εξωτερικό.

Παράλληλα, θα είναι μόνιμος πλέον ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ για take away-delivery και στα ταξί για να μην ακριβύνουν οι μετακινήσεις, ενώ η κύρια έννοια του Μεγάρου Μαξίμου είναι η μείωση του πληθωρισμού να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών στο ράφι των σούπερ μάρκετ.

Κλαίνε με μαύρο δάκρυ οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Και ενώ ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του προσπαθούν να καλοπιάσουν συνταξιούχους και ευάλωτους, συνεχίζει το ανοιχτό μέτωπο με τους ελεύθερους επαγγελματίες, διαμηνύοντας ότι δεν αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης να τους φορολογήσει μέχρι τελικής πτώσης. Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι θα γίνουν σημειακές βελτιώσεις, εάν χρειαστεί, στον τρόπο φορολόγησής τους, αλλά το κακό έχει ήδη γίνει και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν χιλιάδες ευρώ στην εφορία.

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: «Τα έσοδα από τον φόρο των διυλιστηρίων θα καταλήξουν στους συνταξιούχους»

Loading