O Κυριάκος Μητσοτάκης διαμορφώνει από τώρα το πλαίσιο της προεκλογικής συζήτησης, αποφεύγοντας να εγκλωβιστεί σε υψηλές προσδοκίες που ενδεχομένως δεν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν.
Με μια φράση που δύσκολα επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κόβει» -τουλάχιστον επί του παρόντος- τη συζήτηση για 13ο μισθό και εμμέσως οριοθετεί το καλάθι των παροχών ενόψει της φετινής ΔΕΘ. Μια διοργάνωση που θεωρείται και είναι κομβική, δεδομένου ότι είναι άκρως προεκλογική αφού θα είναι η τελευταία πριν την επόμενη εθνική κάλπη.
Η χθεσινή συνέντευξή του Πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1 είχε διπλή στόχευση. Από τη μία να βάλει φρένο στις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για ένα «απεριόριστο» πακέτο παροχών. Από την άλλη κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός των δημοσιονομικών ορίων που επιβάλλει η οικονομική συγκυρία και δεν θα παρεκκλίνει από αυτήν την αρχή με την οποία πορεύεται σταθερά από την πρώτη ημέρα που ορκίστηκε Πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2019. Η αναφορά του ότι «ο μισός 13ος μισθός έχει ήδη δοθεί» μέσω των αυξήσεων που έχουν εφαρμοστεί στους δημοσίους υπαλλήλους αποτυπώνει τη βασική κυβερνητική γραμμή. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να ανοίξει καμία συζήτηση για οριζόντιες παρεμβάσεις υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Απεναντίας θέλει να την κλείσει πριν καλά-καλά πάρει διαστάσεις, αλλά και να αναδείξει τις στοχευμένες αυξήσεις που έχουν ήδη δοθεί σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι γιατροί και οι ένστολοι, καθώς και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που τις συνοδεύουν.
Δεν μπαίνει σε προεκλογικό πλειοδοτικό διαγωνισμό
«Θα κάνουμε αυτό που αντέχει η οικονομία», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν θα υπακούσουν στη λογική ενός προεκλογικού πλειοδοτικού διαγωνισμού. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στο πεδίο του ιδιωτικού χρέους, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες αλλαγές σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό και την αύξηση του ορίου στους ακατάσχετους λογαριασμούς στα 1.600 ευρώ. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, την προοπτική επέκτασης της ρύθμισης των 72 δόσεων στις 120, μια κίνηση που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του κοινωνικού και οικονομικού πακέτου της ΔΕΘ.
Το κυβερνητικό αφήγημα στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος. Υπό αυτό το πρίσμα το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να προβάλλει την εικόνα μιας οικονομίας που υπεραποδίδει και μπορεί να επιστρέφει μέρος αυτής της απόδοσης στην κοινωνία, χωρίς όμως να διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα που θεωρείται βασικό πολιτικό και οικονομικό κεκτημένο της τελευταίας επταετίας.
Η πολιτική ουσία
Με λίγα λόγια η πολιτική ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμορφώνει από τώρα το πλαίσιο της προεκλογικής συζήτησης, αποφεύγοντας να εγκλωβιστεί σε υψηλές προσδοκίες που ενδεχομένως δεν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν. Για παράδειγμα, απορρίπτοντας το σενάριο για 13ο μισθό και με την παραπομπή των οριστικών αποφάσεων στη δημοσιονομική εικόνα των επόμενων μηνών, δείχνει ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια ΔΕΘ με στοχευμένες παρεμβάσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα προβεί σε κινήσεις που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν το αφήγημα της υπεύθυνης διακυβέρνησης.
![]()

