Ανησυχίες και οφέλη: Οι πολίτες αποκαλύπτουν τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με έρευνα του World Internet Project

Ανησυχίες και οφέλη: Οι πολίτες αποκαλύπτουν τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με έρευνα του World Internet Project

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να επηρεάζει τη ζωή μας, ωστόσο οι πολίτες εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις αρνητικές της συνέπειες. Αυτό είναι το συμπέρασμα διεθνούς έρευνας που διεξήγαγε το World Internet Project (WIP) σε οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και θα παρουσιαστεί σήμερα στην ετήσια συνάντηση του οργανισμού στην Αθήνα.

Στην έρευνα συμμετείχαν πολίτες από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Τσεχία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδονησία, την Κολομβία και το Μακάο, με δείγματα που κυμαίνονται από 1.200 έως 2.000 συμμετέχοντες ανά χώρα. Στην ελληνική έρευνα συμμετείχαν 1.440 άτομα, με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) να είναι ο φορέας υλοποίησης.

Ο καθηγητής Τζέφρι Κολ, ιδρυτής και διευθυντής του WIP, σημειώνει ότι «η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη γίνει μέρος της καθημερινής ζωής», με τα δεδομένα να δείχνουν μεγάλη χρήση, εξοικείωση αλλά και ανησυχία για τις επιπτώσεις της. Παρά την εξάπλωσή της, η πραγματική χρήση της παραμένει περιορισμένη, με την Ελλάδα να καταγράφει 47% συνολικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η έρευνα δείχνει ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά τους, αλλά ταυτόχρονα ανησυχούν για την ιδιωτικότητα και τις πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα, το 79% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η AI μπορεί να παρακολουθεί την προσωπική ζωή τους, ενώ το 62% ανησυχεί για την απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της τεχνολογίας αυτής.

Loading

Play