Οι δεσμεύσεις και οι συγγνώμες έπαψαν να αρκούν…

Οι δεσμεύσεις και οι συγγνώμες έπαψαν να αρκούν…

Το “γιατί” δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, αλλά αυτήν τη στιγμή οι συνθήκες που διαμορφώνονται θυμίζουν κατά ένα τρόπο την περίοδο των μνημονίων.

“Ως Πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Η αλήθεια δεν αργεί, οι ένοχοι θα τιμωρηθούν” δήλωσε στο χθεσινό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ας είμαστε, όμως, ρεαλιστές… Οι δεσμεύσεις και οι συγγνώμες έπαψαν να αρκούν σε τούτη τη χώρα. Μοιάζουν με βολικές δικαιολογίες που κουράζουν και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν καμία αξιοπιστία.

Τα λόγια των πολιτικών μοιάζουν με κούφιες υποσχέσεις. Έτσι αντηχούν στα αυτιά των πολιτών που δεν θέλουν να ακούν άλλες δημόσιες τοποθετήσεις, παρά μονάχα να βλέπουν πράξεις. Το έχουμε γράψει επανειλημμένα… Μόνο αυτές μετρούν και έχουν σημασία στη συνείδηση της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που -κατά τα ψέματα- βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό. Το “γιατί” δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, αλλά αυτήν τη στιγμή οι συνθήκες που διαμορφώνονται θυμίζουν κατά ένα τρόπο την περίοδο των μνημονίων. Μόνο που τώρα δεν βγαίνουν μπροστά οι αγανακτισμένοι, αλλά κυρίως η νεολαία που ζητά μια χώρα που θα εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.

Η αλήθεια είναι ότι έναν χρόνο μετά την τραγωδία, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων είναι νωπές. Τα αμέτρητα “γιατί” που βασανίζουν τις οικογένειες δεν έχουν απαντηθεί ακόμα και η καθημερινότητά τους επί 365 ημέρες είναι δύσκολη, ανηφορική και εν πολλοίς αβίωτη. Έχει δίκαιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ισχυρίζεται ότι την ώρα της σύγκρουσης ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Και ναι, αναδύθηκε μια κρυφή πραγματικότητα. Ως πότε, όμως, θα συνεχίζουμε να ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα κατόπιν εορτής; Έως πότε θα τρέχουμε να θεραπεύουμε καταστάσεις αντί να τις προλαμβάνουμε;

Και έχει δίκαιο σε κάτι ακόμα: Καμία ημέρα θλίψης δεν μπορεί να βαφτεί με κομματικό χρώμα, γιατί ο σεβασμός στην οδύνη επιδεικνύεται με ωριμότητα και σύνεση. Όχι με ακτιβιστικές πρακτικές και λογικές.

Ωστόσο, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτεία πρέπει η δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της δίχως άλλες καθυστερήσεις. Να προτεραιοποιήσει τις υποθέσεις που πρέπει να ρίξει βάρος και να αποφανθεί για τους υπαίτιους. Να αποδώσει ευθύνες στα πρόσωπα που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Που δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους και οδήγησαν στον θάνατο 57 αθώες ψυχές, βουλιάζοντας στο πένθος τις οικογένειες τους.

Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, το μόνο που χρειάζεται είναι σιωπή.

Δείτε επίσης: Μέτρα κατά της ακρίβειας στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο – Συζήτηση και για τα απογευματινά χειρουργεία

Loading