Τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών

Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για το προεκλογικό φινάλε τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών είναι πλέον ξεκάθαρα. Τουλάχιστον για τη ΝΔ, τα στελέχη της οποίας δίνουν έναν επικοινωνιακό αγώνα να αποσυνδέσουν την ευρωκάλπη από τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα εναντίον της κυβέρνησης που δίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

“Ανατροπή τίνος;” αναρωτιούνται συνεργάτες του Πρωθυπουργού όταν ακούν τους Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη να καλούν την κοινωνία να καταψηφίσει την κυβέρνηση και να στείλει μήνυμα αλλαγής. “Τι θέλουν να αλλάξει; Η αύξηση των μισθών και της μείωσης της ανεργίας; Η υλοποίηση των μεγάλων έργων; Οι ανακαινίσεις νοσοκομείων; Το ψηφιακό σχολείο; Το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για τα παιδιά της Γ’ λυκείου το οποίο θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο; Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας;” τονίζουν χαρακτηριστικά, θέτοντας στην ουσία σειρά ερωτημάτων ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της συμμετοχής.

propoli

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας, να πείσει την εκλογική της βάση να προσέλθει στα εκλογικά κέντρα και να ψήφισει, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ενός ποσοστού άνω του 30%. Διαφορετικά, η κυβέρνηση θα έχει μια μεγάλη ρωγμή στην εικόνα της. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι σε έναν αβέβαιο κόσμο, τα επόμενα πέντε χρόνια θα κρίνουν πολλά για την άμυνα της Ευρώπης συνολικά. “Γι΄ αυτό”, όπως εξηγούν “και η Ελλάδα την προτάσσει στον προγραμματισμό των Βρυξελλών. Ταυτόχρονα, όμως, προωθούμε και τις δικές μας αυτόνομες επιλογές όπως για παράδειγμα η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Γαλλία και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία όπου χτίζονται οι τρεις υπερσύγχρονες ελληνικές φρεγάτες Belharra”.

Όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις προεκλογικές του ομιλίες και θα επισημαίνει απόψε στην πλατεία Συντάγματος, τα επιτεύγματα της τελευταίας πενταετίας δεν έτυχαν, αλλά πέτυχαν. Ήταν το αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς που άνοιξε το δρόμο σε νέες εθνικές διεκδικήσεις, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους, ενώ ο μεγάλος στόχος παραμένει η αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Όσον αφορά στην εκπροσώπηση στην Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός σημειώνει εμφατικά ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη εκπροσώπους που να δυσφημούν τη χώρα στις Βρυξέλλες . “Θέλουμε εκπροσώπους που να πιστεύουν στην Ευρώπη, που να ξέρουν, επίσης, να μάχονται στους δύσκολους συσχετισμούς της, μένοντας μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Έχοντας τη γενναιότητα να είναι πάνω απ’ όλα βουλευτές της Ελλάδας στην Ένωση και όχι απλοί κομματάρχες εξ Ευρώπης στην Ελλάδα”, θα αναφέρει χαρακτηριστικά στην τελευταία προεκλογική του ομιλία.

Loading