Πολλοί ενήλικες ηλικίας 50 έως 80 ετών, ιδιαίτερα γυναίκες της Γενιάς Χ, στην Αμερική εμφανίζουν σημάδια εθισμού σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό διαπιστώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction.
Η Γενιά Χ είναι η πρώτη γενιά στις ΗΠΑ που μεγάλωσε με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα να υπάρχουν διαθέσιμα παντού, όπως γλυκά, γρήγορο φαγητό, ζαχαρούχα ποτά και άλλα τρόφιμα τα οποία περιέχουν επιπλέον λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη και αρωματικές ουσίες. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 21% των γυναικών και το 10% των ανδρών της Γενιάς X, στην ηλικία των 50-60 ετών, δείχνουν σημάδια εθισμού στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Η κλίμακα περιλάμβανε 13 ερωτήσεις σχετικά με τον εθισμό σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, όπως έντονη επιθυμία, επαναλαμβανόμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες να μειωθεί η κατανάλωση, συμπτώματα στέρησης και αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων λόγω φόβου υπερκατανάλωσης. Ο εθισμός φαίνεται να είναι συχνότερος στις γυναίκες, αντίθετα με τις παραδοσιακές διαταραχές χρήσης ουσιών.
Οι ερευνητές εντόπισαν σαφή συσχέτιση με την υγεία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με πολύ υψηλότερο κίνδυνο εθισμού να εμφανίζουν όσοι χαρακτηρίζουν την ψυχική ή σωματική τους υγεία ως μέτρια ή κακή ή δηλώνουν ότι μερικές φορές ή συχνά αισθάνονται απομονωμένοι από τους άλλους. Τέλος, οι άνδρες και οι γυναίκες που ανέφεραν ότι ένιωθαν απομονωμένοι μερικές φορές ή συχνά είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια για εθισμό σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανέφεραν απομόνωση.
Η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν τονίζει ότι «τα παιδιά και οι έφηβοι σήμερα καταναλώνουν ακόμα υψηλότερα ποσοστά θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε σύγκριση με τους μεσήλικες όταν ήταν νέοι. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, οι μελλοντικές γενιές ενδέχεται να παρουσιάσουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά εθισμού στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αργότερα στη ζωή τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ