Μπορεί η μαύρη σοκολάτα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται από πολλούς ως μία υγιεινή τροφή, καθώς περιέχει ευεργετικές ενώσεις, όπως οι πολυφαινόλες, οι φλαβανόλες και οι κατεχίνες.

Είναι γεγονός ότι βοηθάει στην καλύτερη καρδιακή λειτουργία, στη μειωμένη φλεγμονή και στη βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.

propoli

Αυτό που αναρωτιούνται αρκετοί είναι αν βοηθάει και στην απώλεια βάρους. Είναι χρήσιμη μία ματιά στα επιστημονικά δεδομένα, για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, η οποία μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη απώλεια βάρους και μειωμένη αποθήκευση λίπους.

Μειώνει την πείνα και την όρεξη

Μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τις λιγούρες και να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας, κάτι που συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Ενισχύει τη ψυχική διάθεση

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική υγεία και τη διάθεση, γεγονός που μπορεί να διασφαλίσει ότι αισθάνεστε καλύτερα για να προωθήσετε την απώλεια βάρους.

Υπάρχουν και… μειονεκτήματα

Επειδή, όμως, το νόμισμα έχει δύο όψεις, πρέπει να ληφθούν υπόψη και ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα.

Πρώτον, η μαύρη σοκολάτα έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Ανάλογα με την εκάστοτε μάρκα και προϊόν, μία μερίδα μπορεί να περιέχει το μισό έως το ένα τρίτο των θερμίδων σε μια τυπική μπάρα σοκολάτας.

Εκτός από την αύξηση του αριθμού των θερμίδων σε ένα προϊόν, η προσθήκη ζάχαρης μπορεί να συμβάλει σε χρόνιες παθήσεις όπως ηπατική νόσος, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Επομένως, αν και η μαύρη σοκολάτα πιθανότατα μπορεί να ταιριάξει σε μια δίαιτα απώλειας βάρους, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τις υψηλής ποιότητας ποικιλίες (μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο) και να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση.

Το συμπέρασμα

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μέσω πολλών μηχανισμών, όπως η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η μείωση της πείνας και της όρεξης και η βελτίωση της διάθεσης.

Παράλληλα, όμως, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, ενώ πολλές ποικιλίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης.

Έτσι, συνίσταται η επιλογή προϊόντων υψηλής ποιότητας με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τουλάχιστον 70% κακάο, όπως και η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας με μέτρο.

Δείτε επίσης: Οι βιταμίνες που προφυλάσσουν το δέρμα από τον ήλιο

Loading