Σύμφωνα με μια μικρή βελγική επιστημονική μελέτη η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος μπορεί να επηρεαστεί για λίγους μήνες μετά τη νόσηση
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας «Fertility & Sterility» με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Γκίλμπερ Ντόντερς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αμβέρσας να συλλέγουν δείγματα σπέρματος από 120 άνδρες με μέση ηλικία 35 ετών, κατά μέσο όρο 52 μέρες αφότου δεν είχαν πια συμπτώματα μετά από τη νόσηση τους.
Το 60% των δειγμάτων είχαν μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και το 37% μειωμένη ποσότητα. Τα δείγματα δύο μήνες μετά την ανάρρωσή τους, το 37% παρουσίασε μειωμένη κινητικότητα και το 29% μειωμένο αριθμό.
Η σοβαρότητα της νόσησης ωστόσο δεν φάνηκε να σχετίζεται με την ποιότητα του σπέρματος όπου παράλληλα δεν εντοπίστηκε ο ιος.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «τα ζευγάρια με επιθυμία για εγκυμοσύνη πρέπει να προειδοποιηθούν ότι η ποιότητα του σπέρματος μετά από λοίμωξη Covid-19 μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή».
Εκτίμησαν ότι η ποιότητα του σπέρματος στη πλειοψηφία θα επανέλθει περίπου τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους, όμως ανέφεραν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες.
Δείτε επίσης: Σάμος: Τρεις γυναίκες νεκρές από κορονοϊό – Ήταν ανεμβολίαστες
- Κολύμβηση: Η Νικόλ Παυλοπούλου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ. μικτή
- Νετανιάχου: Είναι ώρα το Κατάρ να σταματήσει να παίζει διπλό παιχνίδι
- Μεγάλη Βρετανία: Συλλήψεις 14 παιδιών μετά τον θάνατο 14χρονου σε πυρκαγιά
- Η φωτιά του φεστιβάλ Μπελτέιν αναβιώνει αρχαίες παραδόσεις
- Ο Φερστάπεν κατακτά την pole position στο Μαϊάμι