Φρούτα και λαχανικά: Ποια έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφάρμακα και ποια τη λιγότερη;

Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, τα μύρτιλα είναι στη λίστα φρούτων και λαχανικών, με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφάρμακα

Σύμφωνα με την Environmental Working Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση περιβαλλοντικής υγείας στις ΗΠΑ, τα -γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους- μύρτιλα, αλλά και τα -πλούσια σε φυτικές ίνες – πράσινα φασoλάκια βρίσκονται στη «βρώμικη δωδεκάδα» μη βιολογικών φρούτων και λαχανικών, με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφάρμακα.

propoli

Κάθε χρόνο, υπάλληλοι του USDA αναλύουν φρούτα και λαχανικά για 251 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές της οργάνωσης ανέλυσαν δεδομένα δοκιμών σε 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών που διεξήχθησαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Η «βρώμικη» λίστα του 2023

Φράουλες

Σπανάκι

Λάχανο, σέσκουλα

Ροδάκινα

Αχλάδια

Νεκταρίνια

Μήλα

Σταφύλια

Πιπεριές, καυτερές πιπεριές

Κεράσια

Μύρτιλα

Φασολάκια

Συνολικά, ανιχνεύθηκαν 210 φυτοφάρμακα σε 12 τρόφιμα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση. Τον μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών φυτοφαρμάκων περιείχαν η λαχανίδα και το άγριο λάχανο (103 είδη). Μεγάλο αριθμό περιείχαν και οι πιπεριές, καυτερές και απλές (101 είδη).

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «ορισμένες από τις αναλύσεις του USDA δείχνουν ίχνη φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί προ πολλού από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Χρειάζεται πολύ αυστηρότερη ομοσπονδιακή ρύθμιση και εποπτεία αυτών των χημικών ουσιών».

Η πρώην αντιπρόεδρος έρευνας της EWG, Τζέιν Χούλιχαν, η οποία δεν συμμετείχε στην έκθεση, τόνισε στο CNN ότι, «τα φυτοφάρμακα είναι τοξικά εξ ορισμού. Σκοπός τους είναι να βλάπτουν τους ζωντανούς οργανισμούς και αυτή η εγγενής τοξικότητα έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού κινδύνου για ορμονική δυσλειτουργία, καρκίνο και βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα».

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι, υπάρχουν λαχανικά και φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα στα εν λόγω χημικά. Η EWG συνέταξε μια λίστα, της οποίας, σχεδόν το 65% δεν περιείχε ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων.

Η «χρυσή» λίστα της EWG

Αβοκάντο

Γλυκό καλαμπόκι

Ανανάς

Κρεμμύδια

Παπάγια

Κατεψυγμένος αρακάς

Σπαράγγια

Πεπόνι

Ακτινίδιο

Λάχανο

Μανιτάρια

Μάνγκο

Γλυκοπατάτες

Καρπούζι

Καρότα

Τα μύρτιλα, το 2014 που ελέγχθηκαν, περιείχαν ίχνη από 50 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Το 2020 και 2021 ανιχνεύθηκε σε αυτά περίπου η ίσια ποσότητα φυτοφαρμάκων (περίπου 54). Στο 10% των δειγμάτων περίπου είχαν ανιχνευθεί τότε και δύο εντομοκτόνα, το phosmet και το malathion, παρότι τα επίπεδά τους την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί.

Υψηλή δόση αυτών των χημικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, μείωση του καρδιακού ρυθμού, εμετό, αδυναμία, παράλυση και επιληπτικές κρίσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

«Παρατηρούμε μείωση χρήσης ορισμένων φυτοφαρμάκων από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για την προστασία της ποιότητας των τροφίμων», δήλωσε ο Αλέξις Τέμκιν, τοξικολόγος στην EWG. «Παρατηρούμε όμως και αύξηση στη χρήση άλλων φυτοφαρμάκων τα οποία μπορεί να μην είναι ασφαλέστερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια προσπάθεια για τη συνολική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων».

Ο Κρις Νόβακ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CropLife America, μιας βιομηχανικής ένωσης, δήλωσε στο CNN ότι η έκθεση «παραποιεί σκόπιμα» τα στοιχεία του USDA.

«Οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για τον έλεγχο εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών που απειλούν την υγιεινή και την ασφάλεια των φρούτων και των λαχανικών», σημείωσε ο Νόβακ. «Η παραπληροφόρηση σχετικά με τα φυτοφάρμακα και τις διάφορες μεθόδους καλλιέργειας δημιουργεί σύγχυση, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να μην καταναλώνουν καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά».

Το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην τήρηση των νομικών ορίων των φυτοφαρμάκων που έχουν καθοριστεί με σημαντική επιστημονική συναίνεση.

Η πρόταση των ειδικών

Όπως εξήγησε ο Τέμκιν, πολλά φρούτα και λαχανικά με υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για μια ισορροπημένη διατροφή. Ως εκ τούτου, δεν είναι λύση να σταματήσουμε την κατανάλωσή τους. Όπως υπογράμμισε, παρότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά δεν είναι πιο θρεπτικά, δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων. «Όταν ένα άτομο καταναλώνει βιολογικά φρούτα και λαχανικά, τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων στα ούρα του μειώνονται ραγδαία», είπε. «Εάν τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα ή είναι πολύ ακριβά, θα συνιστούσα οπωσδήποτε να τα ξεφλουδίζετε και να τα πλένετε σχολαστικά με νερό. Αποφύγετε τα απορρυπαντικά. Το ξέπλυμα με νερό θα μειώσει τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων», κατέληξε.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συνιστά επιπλέον τα εξής:

Πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά την προετοιμασία των φρέσκων προϊόντων.

Ξέπλυμα των προϊόντων πριν από το ξεφλούδισμα, ώστε να μην μεταφέρονται βρωμιά και βακτήρια από το μαχαίρι στο φρούτο ή το λαχανικό.

Χρήση μιας καθαρής βούρτσας λαχανικών για να τρίβετε φρούτα ή λαχανικά με σκληρή φλούδα, όπως τα μήλα και τα πεπόνια.

Στέγνωμα των προϊόντων με καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα για περαιτέρω μείωση των βακτηρίων που μπορεί να υπάρχουν.

Δείτε επίσης: Τα Εκκολπώματα Εντέρου τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

Loading