Ο ακαδημαϊκός Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια, που παράγει τα ρωσικά εμβόλια ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάζονται παραπάνω από 10 ημέρες για να ετοιμαστεί ένα εμβόλιο κατά της μετάλλαξης όμικρον.
Κατά την εκτίμηση του χρειάζονται ακόμα 45-50 ημέρες για τις ρυθμιστικές διαδικασίες και την απόδειξη ότι το νέο σκεύασμα είναι ασφαλές και προσφέρει αποτελεσματική ανοσία, ωστόσο σημείωσε ότι θα καταστεί δυνατό να μιλήσουμε για αντικατάσταση του ρωσικού εμβολίου, μόνο εφόσον υπάρξουν πληρέστερα δεδομένα για το νέο στέλεχος.
Όπως υποστήριξε είναι δυνατό να παρασκευαστεί προσαρμοσμένο σε μια νέα παραλλαγή εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένης της «Όμικρον», χωρίς να υπάρχει ανά χείρας δείγμα του νέου στελέχους, καθώς το βασικό που χρειάζεται είναι «να γνωρίζουμε την αλληλουχία νουκλεοτιδίων του ιού».
Δείτε επίσης: Νίκος Τζανάκης: «Tρέχουμε τους θανάτους που είχαμε δουλέψει πριν από δύο εβδομάδες» (vid)
- Μακρόν για ταραχές στη Γαλλία: «Ξένοι ηγέτες κάνουν προεκλογική εκστρατεία στην πλάτη της Γαλλίας»
- Σαουδική Αραβία: Νεκρός και οκτώ τραυματίες από την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο του Νταμάμ
- Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ελλάδα για το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο: «Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν επαναδιατυπώνεται μέσω μονομερών αποφάσεων»
- Η Αθήνα και η Αττική ως προορισμός όλου του χρόνου – Το μήνυμα Κεφαλογιάννη από τη νέα καμπάνια της Περιφέρειας
- Τσάντες χιλιάδων ευρώ στα σκουπίδια: Γιατί οι οίκοι πολυτελείας καταστρέφουν όσα δεν πουλάνε;
![]()

