Κλιματική αλλαγή: Η επιδείνωση της θερμοκρασίας επηρεάζει ειδικά τους ανθρώπους με αναπηρία

Κίνδυνος ζωής και στρες για τους ανθρώπους με αναπηρία από την ακραία ζέστη: Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW)

Στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι άνθρωποι με αναπηρία αντιμετωπίζουν αναλογικά μεγαλύτερες συνέπειες από τα ασυνήθιστα υψηλά θερμοκρασιακά κύματα και την ακραία ζέστη. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τις αρχές να παράσχουν επαρκή υποστήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους.

propoli

Ορισμένα άτομα με αναπηρία είναι πιο ευάλωτα σε προβλήματα υγείας ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει την αντίδραση του σώματος στη ζέστη. Η ανάγκη να παραμείνουν στο σπίτι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, σημείωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ο Γιόνας Μπουλ, αναπληρωτής ερευνητής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, επισήμανε ότι η έλλειψη προσβασιμότητας στους αστικούς χώρους επιδεινώνει το πρόβλημα. Η έρευνά του εστίασε στην Ισπανία, αλλά τα συμπεράσματά της ισχύουν επίσης για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου παρατηρείται η γρηγορότερη αύξηση της θερμοκρασίας.

Η έκθεση επισημαίνει την έλλειψη συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στη διαδικασία κατάρτισης σχεδίων για την αντιμετώπιση των καύσωνων, με αποτέλεσμα να μην ακούγονται οι φωνές τους και να μην λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες τους.

Στην Ισπανία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου πέρυσι καταγράφηκε ρεκόρ θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνει μέτρα προστασίας για τους “ευάλωτους” πληθυσμούς, ωστόσο δεν προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις για τα άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση, 33 άτομα με αναπηρία στην Ανδαλουσία δήλωσαν σε συνέντευξη ότι αισθάνονται απομονωμένα κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.

Ο Μπουλ παρουσίασε πρόσφατα την έκθεση στις αρχές της Ανδαλουσίας, οι οποίες διαβεβαίωσαν ότι αυτό το ζήτημα θα είναι προτεραιότητά τους στο μέλλον.

Τα κύματα καύσωνα προκάλεσαν περίπου 16.000 θανάτους πέρυσι σε όλη την Ευρώπη, αλλά ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, δεν διαθέτουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ατόμων με αναπηρία που επηρεάστηκαν από την ακραία ζέστη.

Δείτε επίσης: ΟΗΕ: Ανησυχία για την εξάπλωση των συνθετικών ναρκωτικών σε παγκόσμια κλίμακα

Loading