Παιδίατροι: Κινδυνεύουν παιδιά με τους περιορισμούς στη συνταγογράφηση αδρεναλίνης

Ζήτημα με τη δυνατότητα συνταγογράφησης αυτοενιέμενης αδρεναλίνης σε παιδιά προέκυψε το τελευταίο διάστημα, με τους παιδιάτρους να ζητούν την άμεση διευθέτηση του του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρεία ζητά να υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης της αδρεναλίνης (με τη μορφή ένεσης) και σε παιδιά κάτω των 16 ετών, καθώς έτσι αντιμετωπίζεται η αναφυλαξία, που αποτελεί μια σοβαρή μορφή αλλεργικής αντίδρασης και προκαλείται από διάφορα αίτια. Σε μια τέτοια περίπτωση η ζωή των παιδιών τίθεται σε κίνδυνο, με τους παιδιάτρους μέσω επίσημης ανακοίνωσης να τονίζουν ότι πολλές φορές η κατάληξη ενός ασθενούς οφείλεται στην καθυστερημένη χορήγηση αδρεναλίνης.

propoli

Οι κίνδυνοι για τα παιδιά

Σε αυτό το πλαίσιο, τα παιδιά με ιστορικό αναφυλαξίας, θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους σκεύασμα αυτοενιέμενης αδρεναλίνης. Μάλιστα, για το εν λόγω σκεύασμα απαιτεί να συνταγογραφηθεί εκ νέου, διότι είτε μπορεί να χρησιμοποιήθηκε, είτε να έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης. Με βάση την οδηγία του ΕΟΠΥΥ, τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπορούν να τα συνταγογραφήσουν για μία φορά οι παιδίατροι, ωστόσο στη συνέχεια υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί. Νέα συνταγή μπορεί να δοθεί μόνο από παιδίατρο διευθυντή κλινικής του ΕΣΥ ή πανεπιστημιακής κλινικής ή αλλεργιολόγου, με εμπειρία στη διαχείριση παιδιατρικών νοσημάτων.

Οι περιορισμοί αυτοί, αδικαιολόγητα, ξεχωρίζουν τους παιδίατρους από τους ιατρούς ειδικοτήτων παθολογίας βάζοντας περιορισμούς στους παιδιάτρους, που δεν μπορούν εύκολα να ερμηνευτούν, καθώς οι παιδίατροι αποτελούν την κατεξοχήν ιατρική ειδικότητα που έχουν τη ευθύνη αλλά και την γνώση για την αντιμετώπιση των νοσημάτων των παιδιών.

Ακόμα περισσότερο δυσκολεύουν την προσβασιμότητα στο σωτήριο φάρμακο, αυξάνοντας την πιθανότητα να μην έχει σκεύασμα αδρεναλίνης κάθε αλλεργικό παιδί, σε ενδεχόμενο επεισόδιο αναφυλαξίας διατρέχοντας έτσι κίνδυνο για τη ζωή του.

Αυτά ζητούν οι παιδίατροι

Στην ίδια επιστολή, την οποία υπογράφουν, ο Ομ. Καθηγ/της Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοαλλεργιολογικής Εταιρείας, Σοφία Τσαμπούρη και ο Παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγεματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, οι γιατροί ζητούν να επιτραπεί στους παιδιάτρους η δυνατότητα συνταγογράφησης της αυτοενιέμενης αδρεναλίνης για τα αλλεργικά παιδιά, καθώς είναι οι γιατροί με τους οποίους παιδί και οικογένεια έχουν συχνότερη επαφή.

Το ανωτέρω θα είναι σε συμφωνία με τις ισχύουσες διατάξεις για τους ενήλικες, που είναι οι σωστές, όπως λένε.

Loading