Ρουμανία: Σαρώνει η ιλαρά – Ποιες ηλικίες «χτυπά»

Η αύξηση αυτή είναι τόσο σημαντική που μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιδημία.

Η νόσος της ιλαράς εξαπλώνεται ραγδαία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με τη Ρουμανία να ξεχωρίζει ως η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα. Από τις αρχές της εφετινής χρονιάς και έως τις 8 Νοεμβρίου 2023 στην χώρα είχαν καταγραφεί 1.275 κρούσματα ιλαράς στη Ρουμανία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), ενώ καθημερινά καταγράφονται ολοένα περισσότερα κρούσματα της λοιμώδους νόσου.

propoli

Όπως αναφέρουν τα ρουμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα κρούσματα πλησιάζουν πλέον τα 2.000 και έχουν καταγραφεί στις 29 από τις 41 κομητείες της χώρας. Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, με την πλειοψηφία των ασθενών να είναι παιδιά και μάλιστα… ανεμβολίαστα.

Σε μία προσπάθεια να ανακόψει την επιδημία, το ρουμανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως θα προσφερθεί εμβολιασμός στα παιδιά ηλικίας 9-11 μηνών, καθώς, το κανονικό πρόγραμμα εμβολιασμού απευθύνεται σε παιδιά από 12 μην΄ών έως και 7 χρόνων.

Στο στόχαστρο το αντιεμβολιστικό κίνημα

Τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της ιλαράς βρίσκονται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, λένε τα ΜΜΕ. Μόνο το 78% των παιδιών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Την δεύτερη έχει κάνει μόνο το 62% των παιδιών. Τα ποσοστά αυτά είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας 10ετίας. Η δραματική μείωση των εμβολιασμών αποδίδεται στις αντιεμβολιαστικές εκστρατείες στα social media.

Τα κρούσματα της νόσου στην Ευρώπη
Σύμφωνα με το ECDC, η Ρουμανία είναι η χώρα της ΕΕ με περισσότερα κρούσματα ιλαράς καθόλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 είχαν καταγραφεί συνολικώς 1.331 κρούσματα σε 19 χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Οι χώρες και τα κρούσματα ήταν οι εξής:

  • Ρουμανία: 925 κρούσματα
  • Αυστρία: 154 κρούσματα
  • Γαλλία: 64 κρούσματα
  • Γερμανία: 51 κρούσματα
  • Βέλγιο: 34 κρούσματα
  • Πολωνία: 28 κρούσματα
  • Ιταλία: 20 κρούσματα
  • Σουηδία: 11 κρούσματα

Ευτυχώς, η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις χώρες με ανησυχητικά νούμερα της λοιμώδους νόσου, ούτε και σε αυτές με τα ελάχιστα.

Δείτε επίσης: Τζ. Μελόνι: Αυτό που πετύχαμε στην Ιταλία να το οικοδομήσουμε και στην Ευρώπη

Loading