Σουρβίνος: «Καμπανάκι κινδύνου τα 93 κρούσματα σε 7 μέρες»

Ο καθηγητής ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος, χαρακτήρισε ως «καμπανάκι κινδύνου» την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε μια μόλις εβδομάδα ενώ δήλωσε πως αυτά είναι «απόρροια συγχρωτισμού».

«Τα κρούσματα αυτά είναι απόρροια συγχρωτισμού. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν επαναλαμβάνονται αυτές οι συμπεριφορές. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τις θρησκευτικές τελετές», πρόσθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής.  

propoli

Ερωτηθείς γιατί επετράπη στη θρησκευτική μειονότητα της Ξάνθης να γιορτάσει το Ραμαζάνι, ο καθηγητής εξήγησε ότι «βρισκόμαστε σε φάση σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων».  

Ακραία περίπτωση το lockdown σε νησί  

Αναφορικά με τους τουρίστες που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας, ο κ. Σουρβίνος επισήμανε ότι «αν εφησυχάσουμε, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κι άλλες τοπικές εστίες» τονίζοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες, στις οποίες παρατηρήθηκε «επανεμφάνιση συρροής κρουσμάτων». Σε ενδεχόμενο lockdown ακόμα και σε κάποιο νησί, δήλωσε ότι είναι ακραία περίπτωση, αλλά αν χρειαστεί μπορεί να συμβεί.  

Σε επιφυλακή οι Αρχές για Ξάνθη και Ροδόπη 

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές μετά την τοπική αναζωπύρωση του κορωνοϊού στον Εχίνο και ενώ έως το βράδυ της Πέμπτης έξι άτομα είχαν καταλήξει σε νοσοκομεία της Ξάνθης και της Ροδόπης.   

Σε συνέχεια των περιοριστικών μέτρων που είχαν εφαρμοστεί την περασμένη εβδομάδα, από χθες το πρωί οι 2.500 κάτοικοι της κοινότητας του Εχίνου μπήκαν σε απόλυτη καραντίνα, όπως είχε γίνει κατά την πρώτη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και με σχετική απόφαση της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα της πρώτης φάσης της αντιμετώπισης της πανδημίας και επιβλήθηκε αυστηρή καραντίνα και περιορισμός κατ’ οίκον όλων των κατοίκων του Εχίνου για την αποφυγή της διασποράς της νόσου.  

Στον Εχίνο έχουν καταγραφεί από τις 11 μέχρι και τις 18 Ιουνίου 91 περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό. Στον οικισμό Αγίασμα, του δήμου Ιάσμου στη Ροδόπη, καταγράφεται κάθε μέρα μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων.  

Μέχρι και χθες, στο Εχίνο είχαν καταγραφεί συνολικά 313 κρούσματα λοίμωξης Covid-19. Ο απολογισμός του προηγούμενου μήνα, του Μαΐου, του μήνα άρσης της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων, ήταν 299 κρούσματα. Αναφερόμενος στα κρούσματα στην περιοχή, ο καθηγητής Νίκος Σύψας προειδοποίησε την Πέμπτη και «για άλλους Εχίνους εάν χαλαρώσουμε» υπενθυμίζοντας ότι ο ιός «είναι ακόμη γύρω μας». 

Loading