Βρετανία: Μόνο 28 άνθρωποι από τους 58.000 που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις χωρίς μέτρα προσβλήθηκαν από Covid

Μαζική εκδήλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς μέτρα προστασίας συμμετείχαν 58.000 πολίτες – Μετα απο ελέγχους μόνο οι 28 άνθρωποι από τους 58.000 βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Για να δώσει την έγκρισή της για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους, αυτό το καλοκαίρι, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έδωσε την άνοιξη το πράσινο φως για εννέα τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις, στις οποίες είχαν χαλαρώσει τα υγειονομικά μέτρα.

propoli

Μεταξύ αυτών ήταν ποδοσφαιρικοί αγώνες στο Γουέμπλεϊ, η τελετή απονομής των Brit Awards στην O2 Arena, ο τελικός του παγκοσμίου κυπέλλου σνούκερ και διάφορες άλλες εκδηλώσεις στο Λίβερπουλ, όπως ένα ρέιβ πάρτι.

Προϋπόθεση, όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να κάνουν τεστ για την Covid-19 και να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα 24 ώρες πριν από την εκδήλωση. Σε κάποιες από αυτές δεν ήταν υποχρεωτικό να φορούν μάσκα, ούτε να τηρούν τις αποστάσεις.

Δεν εντοπίστηκε «καμία σημαντική εστία» από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, σε καμία από αυτές τις εκδηλώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Από εκείνους που βρέθηκαν θετικοί, οι 11 πιθανολογείται ότι μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων ενώ οι υπόλοιποι 17 ίσως να προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό κατά τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις ή σε κάποια κοντινή ημερομηνία.

Η Βρετανική κυβέρνηση υπογράμμισε πάντως ότι αυτές οι πιλοτικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν η πανδημία είχε περιοριστεί και ότι ελάχιστοι από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ, όπως τους είχε ζητηθεί.

Λόγω της παραλλαγής Δέλτα, που είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες τα κρούσματα αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία,

Μια δεύτερη φάση αυτών των δοκιμών έγινε τον Ιούνιο, στους ποδοσφαιρικούς αγώνες για το Euro 2020 στο Γουέμπλεϊ και τις ιπποδρομίες του Άσκοτ.

Τα αποτελέσματα αυτής της φάσης δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα.

Βρετανοί μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Πίτερ Γκάμπριελ και ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, εξοργισμένοι με την παράταση των περιορισμών, προσέφυγαν χθες στη δικαιοσύνη για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα αυτών των πιλοτικών εκδηλώσεων.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Άρση καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους που επιστρέφουν από χώρες της “πορτοκαλί” λίστας προανήγγειλε ο υπ. Μεταφορών

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading