INTIME

Οι μεγάλες προκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

propoli

Από το βράδυ των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο μεγάλος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο χρόνος. Ο αμείλικτος και αδυσώπητος χρόνος που διαψεύδει προσδοκίες, απογοητεύει (γρήγορα) το εκλογικό σώμα και φθείρει πρόσωπα και κατ’ επέκταση κυβερνήσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν υπάρχει… δευτερόλεπτο για χάσιμο. Ούτε φυσικά χρόνος προσαρμογής… Το ξεκαθάρισε άλλωστε εξαρχής ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν τόνισε πως πρώτος και πιο αυστηρά από όλους στην κυβέρνηση κρίνεται ο ίδιος. Από τη στιγμή μάλιστα, που η ΝΔ είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, αυτό σημαίνει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να καταθέσει τα πρώτα νομοσχέδια στην ολομέλεια της Βουλής, αφήνοντας παράλληλα το κυβερνητικό της στίγμα.

Βλέπετε, ο κόσμος που στήριξε με την ψήφο του τον Κυριάκο Μητσοτάκη περιμένει να γίνουν πράξεις οι προεκλογικές δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Προσδοκά να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια και να γίνει πράξη η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Οι παραπάνω προσδοκίες δεν εμπίπτουν στη γνωστή πολιτική ρήση πως οι υποσχέσεις των πολιτικών δεσμεύουν όσους τις ακούν και όχι εκείνους που τις εκφράζουν, διότι πολύ απλά για σχεδόν έναν χρόνο έγιναν αντιπολιτευτική «σημαία» της Πειραιώς, η οποία σήμερα δεν πρέπει και δεν μπορεί να υποσταλεί. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε σε κάθε τόνο πως δεσμεύεται για λίγα και καλά προκειμένου να μπορέσει να τα υλοποιήσει.

Όσο, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να φέρει προς κατάθεση στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις φοροελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ή το άλλο που θα αφορά τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να επουλωθούν οι πληγές της απλής αναλογικής ή εκείνο που η επέμβαση της αστυνομίας στους χώρους των πανεπιστημίων θα γίνεται με ένα τηλεφώνημα, ο Αλέξης Τσίπρας ανασυντάσσει τις δυνάμεις του.

Αν ορισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως τους μήνες που ακολουθούν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλωθεί σε εσωκομματικούς «καυγάδες» με όσους τον αμφισβητούν και άρα θα έχουν κυβερνητικό πεδίο δόξης λαμπρό ή ένα… χαλαρό καλοκαίρι μέχρι τη ΔΕΘ, κάνουν λάθος. Ο πρώην πρωθυπουργός, έχοντας αποβάλλει από πάνω του τα πρωθυπουργικά άγχη, ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του. Η απόφασή του να εξελίξει το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πιο κεντροαριστερό κόμμα από αυτό που ήταν μέχρι τις εκλογές και το «μοίρασμα» αρμοδιοτήτων σε νέα στελέχη, δείχνει ότι σχεδιάζει πολύ προσεκτικά και μεθοδικά τις επόμενες κινήσεις του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μήνες που ακολουθούν μόνο εύκολοι δεν θα είναι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτον γιατί διακυβεύεται η αξιοπιστία, ανάλογα φυσικά με τις επόμενες κινήσεις της και κατά δεύτερον διότι ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά (ίσως καλύτερα από τον καθένα) πώς παίζεται στην Ελλάδα το παιχνίδι της (αξιωματικής) αντιπολίτευσης. Τα έδρανα της οποίας δεν τον… χωρούν!

Loading