Πώς δρουν οι απάτες: Παριστάνουν υπαλλήλους ενέργειας ή λογιστές και αρπάζουν χρήματα και κοσμήματα

Πώς δρουν οι απάτες: Παριστάνουν υπαλλήλους ενέργειας ή λογιστές και αρπάζουν χρήματα και κοσμήματα

Οι απάτες υπαλλήλων ενέργειας εξαπλώνονται με πρόσχημα μια επικίνδυνη βλάβη στο ηλεκτρικό ρεύμα ή έναν έλεγχο από τον λογιστή, με στόχο να αποσπάσουν χρήματα και κοσμήματα από ανυποψίαστους πολίτες. Θύματα μιλούν στο MEGA και περιγράφουν πώς έπεσαν στην παγίδα.

Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού

Με το πρόσχημα μιας 24ωρης διακοπής για την οικία σας, αλλά και μιας μικρής 10λεπτης διακοπής επειδή έχουν γίνει ανασκαφές στην γύρω περιοχή, οι απατεώνες επιχειρούν να πείσουν το θύμα ότι υπάρχει άμεσο πρόβλημα στο δίκτυο. Πρόκειται για την κλασική απάτη, στην οποία ο επιτήδειος προσποιείται τον υπάλληλο εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του θύματος.

Στη συνέχεια, ζητούν από τον πολίτη να πάει στο εσωτερικό του πίνακα, να ελέγξει αν τα φώτα και οι λυχνίες είναι σταθερά ή τρεμοπαίζουν, να ανοίξει το κουζινάκι, να βάλει το μπρίκι με το νερό πάνω για 20 δευτερόλεπτα ώστε να δώσει μια ήπια ακτινοβολία και να αφαιρέσει κάθε μεταλλικό αντικείμενο και να το βάλει σε ξύλινη επιφάνεια.

Απασχολώντας για πολλή ώρα το θύμα στο τηλέφωνο, οι απατεώνες το πείθουν να συγκεντρώσει χρήματα και κοσμήματα σε εμφανές σημείο. Ένα θύμα περιγράφει ότι άκουσε για διαρροή στη ΔΕΗ και στο ρεύμα, ενώ ο δράστης του είπε το επίθετο, το όνομα και το ΑΦΜ του και ζήτησε να ελεγχθούν όλα τα δωμάτια, επειδή «κινδυνεύετε».

Το ίδιο θύμα αναφέρει ότι του είπαν να βάλει τα λεφτά μέσα, να βγάλει όλα τα χρυσά και να τα τυλίξει σε αλουμινόχαρτο, μαζί με κοσμήματα όπως τη βέρα της μητέρας του και τον σταυρό του παιδιού του. Όπως είπε, τα έβαλε σε μαξιλαροθήκη, τα μετέφερε στο σαλόνι, ενώ οι δράστες τον διαβεβαίωναν ότι θα χτυπούσαν το κουδούνι και θα του έλεγαν πού να πάει όταν θα έδιναν ρεύμα, με αποτέλεσμα να προλάβουν και να τα πάρουν όλα.

Η απάτη του λογιστή είναι επίσης συχνή, με τους απατεώνες να υποδύονται το λογιστικό γραφείο και να αναφέρουν ακόμη και το όνομα του λογιστή του θύματος, ζητώντας καταγραφή των πραγμάτων που υπάρχουν μέσα στο σπίτι. Σε μία περίπτωση, ζήτησαν να «ασφαλιστούν» τα αντικείμενα και να μπουν πάνω σε ένα τραπέζι, ενώ έστειλαν το θύμα σε άλλο δωμάτιο για να καταγράψει το air condition και άλλα αντικείμενα, την ώρα που συνεργός μπήκε στο σπίτι και άρπαξε τα χρήματα, με τη λεία να υπολογίζεται γύρω στις 8 με 10 χιλιάδες.

Τα κρούσματα των απατεώνων αυξάνονται καθημερινά και τα θύματα είναι πλέον εκατοντάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Οι Αρχές αναζητούν τους δράστες και προειδοποιούν τους πολίτες να μην παραχωρούν για κανέναν λόγο τα προσωπικά τους στοιχεία.

Loading

Play