Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας φιλοξενεί τον Λάσλο Κρασναχορκάι, Νομπελίστα Λογοτεχνίας 2025. Ο Λάσλο Κρασναχορκάι, βραβευμένος με το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 2025, θα είναι ο κύριος ομιλητής στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας, που διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2026. Η συμμετοχή του Κρασναχορκάι προσδίδει ιδιαίτερο βάρος στη διοργάνωση και αναδεικνύει τη διεθνή της στόχευση.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, ο Κρασναχορκάι, γεννημένος το 1954 στην Ουγγαρία, έχει διαμορφώσει μια μοναδική λογοτεχνική γλώσσα, αναγνωρισμένη για τη φιλοσοφική της ένταση και την υποβλητική εικονοποιία της. Απέκτησε διεθνή φήμη όταν το μυθιστόρημά του Πόλεμος και Πόλεμος μεταφράστηκε στα αγγλικά στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ενώ η Αμερικανίδα συγγραφέας Σούζαν Σόνταγκ τον χαρακτήρισε μετρ της Αποκάλυψης στη σύγχρονη λογοτεχνία, τίτλος που τον συνοδεύει έως σήμερα. Ένα πολιτιστικό κεφάλαιο γράφεται στην Αθήνα.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε ότι «η πόλη ανοίγει τις πόρτες της σε φωνές που συνομιλούν με τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας». Ο Κρασναχορκάι, με την τολμηρή αφηγηματική του φόρμα και τη βαθιά φιλοσοφική του γραφή, επηρεάζει καθοριστικά τον παγκόσμιο πνευματικό διάλογο.
in.gr
![]()

