Στον κλάδο του τουρισμού, η έννοια της βιωσιμότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φιλοξενία, καθώς ο επισκέπτης έρχεται να γνωρίσει έναν τόπο και να ζήσει την εμπειρία του προορισμού, ο οποίος πρέπει να διατηρεί την αυθεντικότητά του και την ανθεκτικότητά του για να συνεχίσει να προσφέρει.
Η σύνδεση των τουριστικών επιχειρήσεων με την τοπική κοινωνία και η προστασία του περιβάλλοντος είναι βασικές προϋποθέσεις για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, και κυρίως τους ξενοδόχους, που επενδύουν μακροπρόθεσμα.
Ο Ανδρέας Μεταξάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, είναι ένας από αυτούς. Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του Ομίλου, μίλησε για το όραμα και τις πρωτοπόρες ιδέες του σχετικά με τη σταδιακή μετάβαση σε μία αναγεννητική φιλοξενία στο μέλλον, μέσα από την αναγεννητική γεωργία που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η αναγεννητική ιδέα συνδυάζεται με το όραμά του για την αναγεννητική φιλοξενία, το οποίο άρχισε να υλοποιείται τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Ξεκινώντας από την αποκατάσταση της υγείας του εδάφους, ο Όμιλος Φιλοξενίας Μεταξά ενώνει την αναγεννητική παραγωγή τροφίμων με τον κλάδο της φιλοξενίας, αναπτύσσοντας ένα φιλικό προς το περιβάλλον διατροφικό σύστημα. Ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την υγεία του εδάφους ενέπνευσε τον κ. Μεταξά να προχωρήσει στην αλλαγή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παραγωγής αγνών προϊόντων. Ο κ. Μεταξάς αναφέρει ότι εάν εφαρμοστεί η αναγεννητική γεωργία στο 50% των εκτάσεων, θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης.
Ο κλάδος της φιλοξενίας έχει τη δύναμη να γίνει φορέας αυτής της αλλαγής, προσφέροντας αναγεννητικά προϊόντα που ενώνουν τον τόπο με τα προϊόντα του. Η φιλοξενία μπορεί να μετατραπεί σε έναν σημαντικό μοχλό αλλαγής, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες.
Ο Όμιλος έχει ήδη προχωρήσει σε συμβόλαια συνεργασίας με παραγωγούς του Οροπεδίου Λασιθίου, για να εφαρμόσουν τις αρχές της βιολογικής-αναγεννητικής γεωργίας. Εγγυήθηκε το εισόδημα των παραγωγών και, μέσα σε δύο χρόνια, 40 στρέμματα αγροτικής γης αναγεννήθηκαν και απορροφήθηκαν περίπου 50 τόνοι φρούτων και λαχανικών στα ξενοδοχεία του Ομίλου.
Η περιβαλλοντική δέσμευση του Ομίλου εκτείνεται σε κάθε επίπεδο λειτουργίας, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 42% έως το 2030. Μέσω του προγράμματος Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία, καλλιεργούνται βιολογικά φρούτα και λαχανικά στους κήπους των ξενοδοχείων.
Το 1975, ο Νικόλαος και η Θεανώ Μεταξά ίδρυσαν το Creta Maris, το πρώτο πέντε αστέρων ξενοδοχείο της Κρήτης. Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου περιλαμβάνει πολυτελή resorts και ξενοδοχεία πέντε αστέρων, με περισσότερα από 1.100 δωμάτια.
Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο ανακαίνισης που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για το Creta Maris Resort, ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για τη νέα επένδυση Cape Tholos στο Καβούσι της Ιεράπετρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ