Επένδυση 42 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο Calilo στην Ίο: Σημαντικά βήματα για τη βιωσιμότητα

Επένδυση 42 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο Calilo στην Ίο: Σημαντικά βήματα για τη βιωσιμότητα

Το πράσινο φως για την υλοποίηση της στρατηγικής επένδυσης στην Ίο έλαβε η εταιρεία 105 ΑΕ έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση με προϋποθέσεις από τις αρμόδιες αρχές. Πρόκειται για μια από τις τρεις στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθούν σε βάθος 15ετίας από τον Όμιλο Calilo στην Ίο.

Η επένδυση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία 105 ΑΕ, συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατομμυρίων ευρώ, και αφορά τη δημιουργία ήπιας μορφής τουριστικών εγκαταστάσεων υψηλών προδιαγραφών στην περιοχή «Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος», σε έκταση περίπου 566 στρεμμάτων, κοντά στη Χώρα του νησιού. Η επενδυτική πρόταση έχει αναθεωρηθεί ουσιαστικά, αναγνωρίζοντας τη σημασία της βιωσιμότητας και της προστασίας του φυσικού τοπίου.

Η δόμηση έχει μειωθεί κατά 43%, ενώ η προβλεπόμενη δυναμικότητα των κλινών έχει περιοριστεί κατά 59%. Η ζώνη αξιοποίησης ανέρχεται στα 273 στρέμματα, με τον μέσο συντελεστή δόμησης να είναι τέσσερις φορές χαμηλότερος από το επιτρεπόμενο όριο. Πάνω από το 54% της συνολικής έκτασης παραμένει αδόμητο και εντάσσεται σε Ζώνη Προστασίας.

Η επένδυση σχεδιάζεται με πλήρη σεβασμό στη φυσική γεωμορφολογία και το κυκλαδικό τοπίο, με τη χρήση τοπικών υλικών και τη διατήρηση χαμηλού ύψους κτισμάτων. Η αρχιτεκτονική πρόταση συνδέεται άμεσα με την πολιτισμική ταυτότητα της Ίου.

Η επένδυση θα έχει πλήρη αυτονομία ως προς τις υποδομές, περιλαμβάνοντας μονάδες αφαλάτωσης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, και φωτοβολταϊκά συστήματα. Αυτές οι τεχνολογίες αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές CO₂ κατά 2.500 τόνους ετησίως και να ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα με πράσινες ζώνες.

Σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η επένδυση θα δημιουργήσει 130 άμεσες και 500 έμμεσες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και διαφοροποιώντας το τουριστικό προϊόν της Ίου. Οι κοινόχρηστοι χώροι θα ωφελήσουν τόσο τους επισκέπτες όσο και τους κατοίκους του νησιού.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών αναμένεται εντός της επόμενης πενταετίας, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης του ΕΣΧΑΣΕ.

Loading

Play