Η θάλασσα: Ταυτότητα και οικονομία που χρειάζεται προστασία

Η θάλασσα: Ταυτότητα και οικονομία που χρειάζεται προστασία

Η θάλασσα δεν είναι μόνο φυσικό περιβάλλον, αλλά και κομμάτι της ταυτότητάς μας και της οικονομίας μας. Παρ’ όλα αυτά, η προστασία της παραμένει ανεπαρκής, όπως επισημαίνει η Εύη Λάζου-Λασκαρίδη, πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Η πρόοδος που καταγράφεται συναντάται με την πρόκληση της αλλαγής νοοτροπίας στη διαχείριση του περιβάλλοντος.

«Τα νούμερα είναι και πρόοδος και καθρέφτης – αλλά ένας καθρέφτης που δεν μας κολακεύει.» Αυτή η φράση θέτει το πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ. Αν και οι καθαρισμοί ακτών απομακρύνουν χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, το πρόβλημα της ρύπανσης συνεχίζει να αναπαράγεται. «Μπορούμε να καθαρίζουμε χιλιάδες τόνους απορριμμάτων και ταυτόχρονα να τους αναπαράγουμε με την ίδια συνέπεια», τονίζει.

Η συζήτηση εστιάζει στη νοοτροπία της κοινωνίας, η οποία συχνά αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως ευθύνη κάποιου άλλου. «Αυτό που βλέπουμε δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα νοοτροπίας.» Η Εύη Λάζου-Λασκαρίδη υπογραμμίζει ότι η περιβαλλοντική συνείδηση πρέπει να γίνει αυτονόητη και να εσωτερικευτεί από όλους.

Η ευθύνη είναι το κεντρικό θέμα της συζήτησης. Όταν ο καθένας μεταθέτει την ευθύνη στον άλλον, το πρόβλημα επιδεινώνεται. «Η αλλαγή είναι εφικτή, είναι θέμα επιλογής», καταλήγει, τονίζοντας την ανάγκη για συλλογική δράση και προσωπική ευθύνη.

Η συνέντευξη της Εύης Λάζου-Λασκαρίδη, που παραχωρήθηκε ενόψει του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αναδεικνύει τις κρίσιμες εξελίξεις γύρω από τη θαλάσσια ρύπανση και τη σημασία της εκπαίδευσης για τις νεότερες γενιές.

Loading

Play