Οριακή υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 107,6 μονάδες από 108,2 τον Ιούνιο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, πάντως, κινήθηκε ανοδικά, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.
Η μικρή αυτή πτώση συνδέεται με την επιδείνωση των προσδοκιών στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες, ενώ οι κατασκευές και το λιανικό εμπόριο παρουσίασαν βελτίωση. Την ίδια ώρα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε αισθητά.
Στις κατασκευές, η ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών επανήλθε, αποκλειστικά λόγω των Δημόσιων έργων, ενώ στο λιανικό εμπόριο σημειώθηκε σημαντική άνοδος, με φόντο τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές πωλήσεις.
Αντίθετα, στις υπηρεσίες καταγράφηκε έντονη υποχώρηση, λόγω των απαισιόδοξων προβλέψεων σε όλους τους επιμέρους δείκτες που τη συνθέτουν. Στη βιομηχανία, οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους μήνες εμφάνισαν ήπια εξασθένιση.
Στο μέτωπο των νοικοκυριών, οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για τα οικονομικά τους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ ενισχύεται και η πρόθεσή τους για μεγάλες αγορές. Η έρευνα αναφέρει ακόμη ότι οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στο Ρωσο-ουκρανικό μέτωπο συνεχίζονται, ακόμη και όταν η έντασή τους μειώνεται προσωρινά, διατηρώντας τη μεταβλητότητα στις αγορές ενέργειας και αυξάνοντας τους κινδύνους για το παγκόσμιο εμπόριο και τις αγορές εμπορευμάτων και κεφαλαίων. Η αστάθεια αυτή συντηρεί τις πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία,
όπως και στην ευρωπαϊκή, με σημαντικές επιπτώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, το πλαίσιο για τις εξαγωγές και η ζήτηση στην Ευρώπη δείχνουν ότι ενδέχεται σταδιακά να βελτιώνονται, ενώ τα έως τώρα σημάδια για τον εισερχόμενο τουρισμό φαίνονται μάλλον θετικά και όχι επιβαρυμένα από την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Αναλυτικότερα:
– στη βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση εξασθένησε ήπια, το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους επόμενους μήνες υποχώρησε ελαφρά, ενώ το ύψος των αποθεμάτων παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο.
– στις κατασκευές, οι ήπια θετικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν ελαφρά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν οριακά.
– στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν σημαντικά, οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο κινήθηκαν ηπιότερα, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται οριακά.
– στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθένισαν ήπια, όπως και οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της κινήθηκαν επίσης ήπια πτωτικά.
– στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας περιορίστηκαν, όπως και εκείνες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, οι προβλέψεις για μείζονες αγορές ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση βελτιώθηκε ήπια.
![]()
