Μια νέα σελίδα στην ιστορία του Ομίλου AKTOR άνοιξε μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 650 εκατ. ευρώ και την έκδοση ομολογιακού δανείου 300 εκατ. ευρώ. Οι κινήσεις αυτές ενισχύουν σημαντικά την κεφαλαιοποίηση του Ομίλου και του δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επενδυτικό πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026 – 2031, με στόχο την επέκτασή του σε νέους τομείς της οικονομίας και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Εξάρχου, κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Euronext Athens, με αφορμή τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, υπογράμμισε ότι ο Όμιλος AKTOR γράφει σήμερα μια νέα σελίδα στην ιστορία του. Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγάλη ημέρα τόσο για την εταιρεία όσο και για τον ίδιο προσωπικά, λέγοντας ότι υλοποιείται το όραμα της διοίκησης για έναν μεγάλο, εξωστρεφή και δυναμικά αναπτυσσόμενο Όμιλο.
Ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι ο Όμιλος διαθέτει πλέον 1,3 δισ. ευρώ στο ταμείο, χαμηλό δείκτη δανεισμού προς EBITDA (net leverage) 1,6x, ο οποίος θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα σε όλη την επενδυτική περίοδο, και EBITDA 207 εκατ. ευρώ (pro forma), με στόχο να αυξηθεί στα 600 – 700 εκατ. ευρώ έως το 2031. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο στόχος της ΑΜΚ για προσέλκυση διεθνών μετόχων που βλέπουν τη μακροπρόθεσμη αξία της μετοχής επιτεύχθηκε.
Ο επικεφαλής του Ομίλου έκανε επίσης σύντομη αναδρομή στους τελευταίους 18 μήνες, κατά τους οποίους η εταιρεία άντλησε επενδυτικά κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ από ΑΜΚ και ομολογιακά δάνεια. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Όμιλος AKTOR έχει τη δική του δυναμική, ότι υπήρξε πάντα η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα και ότι σήμερα επέστρεψε στη θέση που, όπως είπε, όφειλε να βρίσκεται, στην κορυφή της αγοράς σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Euronext Athens, Γιάννος Κοντόπουλος, δήλωσε ότι η επιτυχημένη ΑΜΚ του Ομίλου AKTOR συνιστά σαφή ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στις αναπτυξιακές προοπτικές του. Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, σημείωσε ότι μια ΑΜΚ τέτοιας κλίμακας δίνει ώθηση και βάθος στην ελληνική αγορά, ως σαφές δείγμα ωρίμασης της χρηματιστηριακής αγοράς της χώρας.
![]()
