Με «διπλή εξωστρέφεια» ο Κορκίδης βάζει στην πρώτη γραμμή ποιότητα και καινοτομία

Με «διπλή εξωστρέφεια» ο Κορκίδης βάζει στην πρώτη γραμμή ποιότητα και καινοτομία

Με τη «διπλή εξωστρέφεια» να μπαίνει στο επίκεντρο, ο Βασίλης Κορκίδης μίλησε για ποιότητα, καινοτομία και συνεργασίες ως βάση μιας ισχυρής εξαγωγικής πολιτικής. Στο Ετήσιο Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των επιμελητηρίων και στους άξονες που, όπως είπε, στηρίζουν τη νέα εποχή της ελληνικής εξωστρέφειας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας χθες στο Ετήσιο Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες της ελληνικής εξωστρέφειας, στον καθοριστικό ρόλο των επιμελητηρίων και στον «δεκάλογο της διπλής εξωστρέφειας». Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε και το μέλος του Επιμελητηρίου Koronakis Group για τη συμβολή του στην ελληνική εξωστρέφεια.

Την τιμητική διάκριση παρέλαβε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας και επίτιμη αντιπρόεδρος του ΕΒΕΠ, Ελένη Κορωνάκη.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ υπογράμμισε στην ομιλία του πως οι εξαγωγές δεν είναι πια μόνο μια εναλλακτική επιχειρηματική επιλογή, αλλά στρατηγική κατεύθυνση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε ακόμη ότι το Επιμελητήριο έχει τοποθετήσει στο κέντρο της πολιτικής του για την ενίσχυση των εξαγωγών την ποιότητα, την καινοτομία και τις συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον ρόλο της επιμελητηριακής κοινότητας, την οποία χαρακτήρισε ικανή να συμβάλει σε έναν νέο βηματισμό στις εξαγωγές. Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει, είπε, μπορεί να δώσει πρόσθετη ώθηση στην ελληνική εξωστρέφεια, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά και άμεσα.

Για την καινοτομία, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τόνισε τη σημασία της δημιουργικότητας και της ανάπτυξης νέων ιδεών και εφαρμογών, ενώ στάθηκε και στον ρόλο των συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Αναφερόμενος στην εξωστρέφεια, ο κ. Κορκίδης τη χαρακτήρισε σημαντικό κεφάλαιο που χρειάζεται να καλλιεργηθεί ακόμη περισσότερο, με τους νέους επιχειρηματίες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη τόσο για εκπαίδευση των νέων που μπαίνουν στον επιχειρηματικό στίβο όσο και για συνεχή επιμόρφωση όσων ήδη δραστηριοποιούνται.

Όπως ανέφερε, τα επιμελητήρια μπορούν και οφείλουν να συμβάλουν στην άρση των επιφυλάξεων που συχνά λειτουργούν ανασταλτικά στη συνεργασία με επιχειρήσεις του εξωτερικού. Η ανάπτυξη κοινών εξαγωγικών πρωτοβουλιών και η αξιοποίηση συμπληρωματικών πλεονεκτημάτων, σημείωσε, μπορούν να δημιουργήσουν νέα δυναμική και σημαντική υπεραξία για τα ελληνικά προϊόντα.

Για τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ είπε ότι οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οι αλλαγές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η πράσινη μετάβαση, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ανάγκη για ανθεκτικές οικονομίες δημιουργούν ταυτόχρονα προκλήσεις και ευκαιρίες. Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, η προσέγγιση των εξαγωγών δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη, ενώ η πρόσβαση σε σύγχρονες διεθνείς πρακτικές είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Τόνισε επίσης την ανάγκη διεύρυνσης της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές και δημιουργίας νέων εμπορικών σχέσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, επίσης, στη συνέχιση της «επένδυσης» στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στις σύγχρονες υποδομές, στη μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της ψηφιοποίησης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως επεσήμανε, καθοριστική είναι και η στήριξη των νέων επιχειρηματιών και των νεοφυών εταιρειών, που διαθέτουν τη δημιουργικότητα και την ευελιξία να διακριθούν διεθνώς.

Παραθέτοντας στοιχεία, ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στον δρόμο της εξωστρέφειας. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν από 33,8 δισ. ευρώ το 2019 σε 48,7 δισ. ευρώ το 2025, δηλαδή περίπου κατά 44%. Και το 2026 η δυναμική συνεχίζεται, καθώς στο πρώτο εξάμηνο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,6%. Ωστόσο, είπε ότι παραμένει μεγάλη πρόκληση το εμπορικό έλλειμμα, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά και η Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από προϊόντα που θα μπορούσε να παράγει η ίδια. Γι’ αυτό, για την περίοδο 2027-2030, χρειάζεται να περάσουμε από την απλή εξωστρέφεια στη «διπλή εξωστρέφεια». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρώτον πρέπει να εξάγουμε περισσότερα και δεύτερον να παράγουμε περισσότερα στην Ελλάδα. Παράλληλα, παρουσίασε τις δέκα προτεραιότητες: αύξηση της εγχώριας παραγωγής και των παραγωγικών επενδύσεων, υποκατάσταση εισαγωγών όπου μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, ανάπτυξη περισσότερων εξαγωγικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με καλύτερη χρηματοδότηση και στήριξη, ισχυρότερες συνεργασίες και επιχειρηματικά clusters, στροφή από τον όγκο στην υψηλή προστιθέμενη αξία, την ποιότητα και την καινοτομία, δημιουργία ισχυρού και αναγνωρίσιμου ελληνικού brand, άνοιγμα σε νέες αγορές πέρα από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές, ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και logistics, ψηφιακή εξωστρέφεια και αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και, τέλος, τη στοχοθέτηση ενός μετρήσιμου εθνικού ορόσημου για το 2030, με περισσότερες εξαγωγές, μεγαλύτερη εγχώρια παραγωγή και σταδιακή μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Η επόμενη τετραετία, όπως είπε, «δεν πρέπει να είναι απλώς μια περίοδος περισσότερων εξαγωγών», περιγράφοντας το στοίχημα της διπλής εξωστρέφειας για το 2030. «Πρέπει να είναι η περίοδος του παραγωγικού μετασχηματισμού της Ελλάδας με στόχους να εξάγουμε περισσότερα, να εισάγουμε αναλογικά λιγότερα, να παράγουμε περισσότερα στην Ελλάδα και να αυξήσουμε την ελληνική προστιθέμενη αξία που ταξιδεύει στις διεθνείς αγορές», ανέφερε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ξεκαθάρισε ότι η εξωστρέφεια, η ποιότητα και η καινοτομία είναι τα βασικά όπλα για τη διαμόρφωση μιας ισχυρής και ευέλικτης εξαγωγικής πολιτικής, με παράλληλη συμβολή στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένου κόστους εισαγωγών.

«Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, με αυτοπεποίθηση, σχέδιο και συλλογική προσπάθεια, ώστε το Made in Greece να καταστεί παγκοσμίως συνώνυμο της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της καινοτομίας», υπογράμμισε.

Loading

Play