Ο Τραμπ υποδέχθηκε προσωπικά τον Σι Τζινπίνγκ – Στο επίκεντρο εμπόριο, AI και διεθνείς κρίσεις

Ο Τραμπ υποδέχθηκε προσωπικά τον Σι Τζινπίνγκ – Στο επίκεντρο εμπόριο, AI και διεθνείς κρίσεις

Με μια κίνηση έξω από τη συνήθη διπλωματική πρακτική υποδέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε προσωπικά στην αεροπορική βάση Άντριους για την άφιξη του Κινέζου ομολόγου του. Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε την παράταση της εμπορικής ανακωχής μεταξύ των δύο χωρών έως τις αρχές του 2027.

Το αεροσκάφος της Air China που μετέφερε τον Κινέζο πρόεδρο προσγειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσιγκτον, σηματοδοτώντας την έναρξη της τριήμερης επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ.

Στην τελετή υποδοχής είχαν αναπτυχθεί άγημα 21 ανδρών και στρατιωτικά αεροσκάφη, ενώ είχε στρωθεί κόκκινο χαλί. Ακούστηκαν κανονιοβολισμοί και στρατιωτική μπάντα ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ, υποδέχθηκε τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ταξίδεψε μαζί με τη σύζυγό του Πενγκ Λιγιουάν.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και ακολούθησε σύντομη τελετή, στην οποία περιλαμβανόταν και υπέρπτηση στρατιωτικών αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων βομβαρδιστικά B-1 και μαχητικά F-22. Μετά την ολοκλήρωση της υποδοχής, οι δύο αντιπροσωπείες αναχώρησαν χωριστά.

Παράταση της εμπορικής ανακωχής

Λίγες ώρες πριν από τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, η αμερικανική πλευρά ανακοίνωσε ότι η εμπορική ανακωχή μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου παρατείνεται έως τις 10 Ιανουαρίου 2027.

Την εξέλιξη γνωστοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

«Συμφωνήσαμε σήμερα (σ.σ. χθες Τετάρτη) να παρατείνουμε (…) την οικονομική αποκλιμάκωση ανάμεσα στις δύο χώρες μας, που επρόκειτο να λάβει τέλος τη 10η Νοεμβρίου (…) ώστε να έχουμε περισσότερο χρόνο για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο οικονομικό επίπεδο», εξήγησε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ στο Fox News.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είχαν αποφασίσει τον Οκτώβριο του 2025 να αναστείλουν την κλιμάκωση των αμοιβαίων τελωνειακών δασμών και άλλων περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο, τα οποία είχαν προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Από το εμπόριο και τις σπάνιες γαίες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η οικονομία αποτελεί ένα από τα βασικά κεφάλαια της συνάντησης Τραμπ – Σι, με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, τους τελωνειακούς δασμούς και τις κινεζικές σπάνιες γαίες να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Οι δύο πλευρές αναμένεται, ωστόσο, να συζητήσουν και ζητήματα που αφορούν την τεχνολογία και την ασφάλεια, με ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις που δημιουργεί η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται επίσης ορισμένες από τις σημαντικότερες διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων εκείνη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με δεδομένες τις στενές οικονομικές σχέσεις Πεκίνου και Τεχεράνης, καθώς και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι η αμερικανική υποστήριξη προς την Ταϊβάν, η οποία αποτελεί διαχρονικά σημείο έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Επίσημο δείπνο με επικεφαλής τεχνολογικών κολοσσών

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έχει προγραμματιστεί και στρατιωτική παρέλαση, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Κινέζου προέδρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ των προσκεκλημένων βρίσκονται κορυφαία στελέχη μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως ο Σαμ Όλτμαν της OpenAI, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Ίλον Μασκ των Tesla, X και SpaceX.

Η πρώτη επίσκεψη Σι στις ΗΠΑ από το 2023

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2023, όταν είχε μεταβεί στην Καλιφόρνια για τη σύνοδο της APEC και είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, είναι η πρώτη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο εδώ και σχεδόν μία δεκαετία και η τρίτη απευθείας συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την επιστροφή του τελευταίου στην αμερικανική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες ενδέχεται να συναντηθούν ακόμη δύο φορές μέσα στη χρονιά, στις συνόδους της APEC στην Κίνα και της G20 στη Φλόριντα.

Ο Τραμπ είχε απευθύνει την πρόσκληση στον Σι για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο κατά τη δική του επίσκεψη στο Πεκίνο τον περασμένο Μάιο.

Στο φόντο και η συμφωνία για τη Γροιλανδία

Στις συνομιλίες ενδέχεται να επηρεάσει το κλίμα και η συμφωνία που υπογράφηκε την Τρίτη μεταξύ ΗΠΑ, Δανίας και Γροιλανδίας για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο νησί της Αρκτικής.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει συνδέσει την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή με τα αμερικανικά «εθνικά συμφέροντα», υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην Αρκτική.

Έτσι, παρά την παράταση της εμπορικής αποκλιμάκωσης, οι συνομιλίες Τραμπ – Σι περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ανοιχτών ζητημάτων, από τις οικονομικές σχέσεις και την τεχνολογική αντιπαράθεση μέχρι την Ταϊβάν και τις διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις.

Loading

Play