Σχεδόν 4.000 νέες θέσεις στάθμευσης για αυτοκίνητα προβλέπει το ολοκληρωμένο σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσίασε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης σε συνέντευξη Τύπου. Το σχέδιο συνοδεύεται και από 900 θέσεις για δίκυκλα και Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ) στο κέντρο της πόλης.
Το πρόγραμμα συνδυάζει άμεσες παρεμβάσεις με νέα έργα υποδομής και προβλέπει επίσης ένα οργανωμένο δίκτυο στάθμευσης 900 θέσεων για δίκυκλα και Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ) στο κέντρο της πόλης.
«Οφείλουμε να ακούμε τις ανάγκες των πολιτών και τα αιτήματά τους για περισσότερες θέσεις στάθμευσης, για λιγότερη ταλαιπωρία», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο, όπως το χαρακτήρισε, που προέκυψε από τη μεθοδική δουλειά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου.
Οι παρεμβάσεις αφορούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, την αξιοποίηση δημοτικών και δημόσιων οικοπέδων, την πιλοτική εγκατάσταση αυτοματοποιημένων συστημάτων στάθμευσης, τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, την εφαρμογή διαγώνιας στάθμευσης σε επιλεγμένους δρόμους και τη συνέχιση της απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων.
Ο κ. Αγγελούδης υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης συνδέεται με την αλλαγή του μοντέλου μετακίνησης στην πόλη. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποφυγή της κίνησης και της στάθμευσης αυτοκινήτων, ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο, με καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες, πιο αξιόπιστη σύνδεση των μέσων και συνολικό μητροπολιτικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τις αρχές του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Θεσσαλονίκης.
«Μιλάμε για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του δημόσιου χώρου και για την επίτευξη του μεγάλου στόχου, μιας πόλης με λιγότερη ταλαιπωρία, με λιγότερο εκνευρισμό, μιας πόλης που κινείται πιο λειτουργικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
![]()

