Δημοσκόπηση Alco: ΝΔ 23,4%, ΕΛΑΣ 13,4%, ΠΑΣΟΚ 11,4% – 68% ζητά αλλαγή διακυβέρνησης

Δημοσκόπηση Alco: ΝΔ 23,4%, ΕΛΑΣ 13,4%, ΠΑΣΟΚ 11,4% – 68% ζητά αλλαγή διακυβέρνησης

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, δεύτερη θέση για την ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα και ισχυρό αίτημα για αλλαγή διακυβέρνησης καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 23,4%, ενώ η ΕΛΑΣ βρίσκεται στο 13,4% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στο 11,4%.

Η απόσταση μεταξύ ΕΛΑΣ και ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται στις δύο ποσοστιαίες μονάδες, με τη μάχη για τη δεύτερη θέση να παραμένει ανοιχτή, όπως έχει αποτυπωθεί και σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τους συσχετισμούς ΕΛΑΣ – ΠΑΣΟΚ.

Η πρόθεση ψήφου

Μετά τα τρία πρώτα κόμματα, το ΚΚΕ καταγράφεται στο 7,1%, η Ελληνική Λύση στο 5,8% και η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,7%.

Ακολουθούν η Συμμαχία Ελλήνων με 3,2%, η Ελπίδα για τη Δημοκρατία με 3,1%, το ΜέΡΑ25 με 2,5%, η Φωνή Λογικής με 2,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 1,8%, η ΝΙΚΗ με 1,7% και οι Δημοκράτες με 0,7%.

Η εικόνα της Alco έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσκόπηση της Interview για το Politic, στην οποία επίσης καταγράφηκε προβάδισμα της ΝΔ και μικρή απόσταση μεταξύ ΕΛΑΣ και ΠΑΣΟΚ.

Το 68% θέλει αλλαγή διακυβέρνησης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα για το κυβερνητικό σκηνικό μετά τις επόμενες εκλογές.

Στο δίλημμα εάν πρέπει να δοθεί τρίτη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή να υπάρξει αλλαγή, το 68% επιλέγει αλλαγή διακυβέρνησης.

Το 23% απαντά ότι θα πρέπει να δοθεί νέα κυβερνητική θητεία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 9% δεν παίρνει θέση.

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης, το 55% δηλώνει «καθόλου» ικανοποιημένο, το 24% «λίγο» και το 19% «πολύ».

Η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά

Η οικονομία παραμένει ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις απαντήσεις των πολιτών.

Στο ερώτημα εάν λόγω της ακρίβειας υπάρχει πιθανότητα να περιορίσουν βασικά αγαθά για την οικογένειά τους τον ερχόμενο χειμώνα, το 55% απαντά «πολύ» ή «αρκετά».

Ειδικότερα, 15% απαντά «πολύ», 40% «αρκετά», 29% «λίγο» και 13% «καθόλου».

Όσον αφορά τις αιτίες της ακρίβειας, το 45% αποδίδει τη μεγαλύτερη ευθύνη στην κυβέρνηση και την πολιτική της, το 29% στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, το 15% στην κερδοσκοπία επιχειρήσεων και το 9% στον περιορισμένο αριθμό ελέγχων.

Η πίεση από το κόστος ζωής είχε καταγραφεί έντονα και στην τελευταία δημοσκόπηση της Interview για το Politic, όπου μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων απέδιδε επίσης στην κυβέρνηση την κύρια ευθύνη για την ακρίβεια.

Η δημοσκόπηση της Alco αποτυπώνει τις τάσεις της κοινής γνώμης κατά τον χρόνο διεξαγωγής της και δεν αποτελεί πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος.

Loading

Play