Την άρση ασυλίας του Π. Πολάκη εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

Την άρση ασυλίας του Πολάκη. «Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευ…. Την άρση ασυλίας του Πολάκη. «Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευ…. ροη

propoli
«Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Εγώ έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή από οποιαδήποτε, έστω και παραμικρή, υποψία ότι αδρανεί ή αμελεί προκειμένου να “προστατεύσει” κάποιο μέλος της από την αξίωση πολίτη για δικαστική προστασία. Η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικώς με τις αντιρρήσεις που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση για την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για δύο υποθέσεις μετά το σχετικό αίτημα του εισαγγελέα.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνήλθε σήμερα για να γνωμοδοτήσει για την άρση ή μη της ασυλίας του κ. Πολάκη σχετικώς με τις δύο δικογραφίες που διαβίβασαν οι εισαγγελικές αρχές και αφορούν: Η μία, την υπόθεση καταγραφής της συνομιλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και η δεύτερη, την υπόθεση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά τη μήνυση του προέδρου των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ζήτησε να προχωρήσουν και οι δύο υποθέσεις με βάση το άρθρο του Συντάγματος περί ευθύνης των υπουργών, με το σκεπτικό ότι τα εν λόγω αδικήματα για τα οποία εγκαλείται ο κ. Πολάκης αναφέρονται στο διάστημα κατά το οποίο ασκούσε υπουργικά καθήκοντα. Η πλειοψηφία της Επιτροπής απέρριψε το αίτημα με το αιτιολογικό ότι το αίτημα της εισαγγελικής αρχής, όπως αυτό διαβιβάστηκε στη Βουλή, αφορά στην εφαρμογή του άρθρου περί άρσης ασυλίας του ως βουλευτή.

Ερωτηθείς σχετικά και ο πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι «το σωστό είναι να ακολουθούμε ως Βουλή αυτό το οποίο ζητεί η εισαγγελική αρχή», υπενθυμίζοντας ότι ο εισαγγελέας στο διαβιβαστικό του για τις υποθέσεις Πολάκη δεν αναφέρεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, αλλά στο άρθρο 62 το οποίο αφορά στην άρση ασυλίας βουλευτή.

«Οι υποθέσεις που έρχονται στη Βουλή κρίνονται με βάση τα εισαγγελικά αιτήματα. Και το αίτημα του εισαγγελέα ήταν με το άρθρο του Κανονισμού για τη βουλευτική ασυλία», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Θάνος Πλεύρης, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Πολάκη τάχθηκαν οκτώ από τους έντεκα βουλευτές που συγκροτούν την Επιτροπή (οι έξι βουλευτές της ΝΔ, ένας του Κινήματος Αλλαγής και ένας της Ελληνικής Λύσης), δύο βουλευτές ψήφισαν κατά (του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ 25), ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποχώρησε.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading