Αναβάθμιση των πιστωτικών αξιολογήσεων της Ελλάδας από την DBRS, με σταθερές προοπτικές ανάπτυξης. Η καναδική DBRS Ratings ανακοίνωσε την Παρασκευή την αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της Ελλάδας σε BBB, από BBB (χαμηλό). Επιπλέον, η διεθνής εταιρεία αξιολόγησης αναβάθμισε τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις της χώρας σε R-2 (υψηλό) από R-2 (μεσαίο). Η τάση όλων των αξιολογήσεων έχει επιστρέψει σε σταθερή από θετική, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της DBRS ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το παρελθόν στο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει, με παράλληλη συνέχιση της υπεραπόδοσης στους δημοσιονομικούς στόχους. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τα θεμελιώδη τους, είναι πιο ανθεκτικές και είναι σε καλή θέση να παρέχουν πιστώσεις στην οικονομία, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του Next Generation EU. Η αναφορά αναφέρει επίσης ότι το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2023, με την εκτίμηση να ανέρχεται στο 154% στο τέλος του 2024.
Τα δημοσιονομικά έσοδα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τους δημοσιονομικούς στόχους, με την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει μια σημαντική περαιτέρω μείωση του λόγου δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ, που προβλέπεται να πέσει κάτω από το 140% μέχρι το 2027. Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις υποστηρίζονται από βελτιώσεις στην Νομισματική Πολιτική και στη Δημοσιονομική Διαχείριση.
Η σταθερή τάση αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της DBRS ότι οι κίνδυνοι για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις είναι ισορροπημένοι. Η αξιολόγηση BBB της Ελλάδας στηρίζεται σε ένα αξιόπιστο πολιτικό πλαίσιο και στην εφαρμογή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνονται να ενισχύονται σημαντικά από τη διακυβέρνηση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι σε καλή πορεία, γεγονός που, σε συνδυασμό με τις αυξημένες επενδύσεις που υποστηρίζονται από ευρωπαϊκούς πόρους, μπορεί να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας και να ενισχύσει την παραγωγικότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr