ΔΕΘ: Μητσοτάκης από τα εγκαίνια της Ιαπωνίας μιλά για νέους δεσμούς Ελλάδας – Ιαπωνίας

ΔΕΘ: Μητσοτάκης από τα εγκαίνια της Ιαπωνίας μιλά για νέους δεσμούς Ελλάδας – Ιαπωνίας

Νέο κάλεσμα για πιο στενή οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Ιαπωνίας απηύθυνε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα εγκαίνια του περιπτέρου της Ιαπωνίας στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η χώρα είναι τιμώμενη. Ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στις επιχειρήσεις των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε θαυμαστής της ιστορίας της οικονομίας και τόνισε ότι «αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από το 1953 ως το 1973 η Ελλάδα ήταν η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία και η πρώτη ήταν η Ιαπωνία. Και η πρόκληση τώρα είναι να στραφούμε σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, να δυναμώσουμε τους δεσμούς μεταξύ των επιχειρήσεών μας και να χρησιμοποιήσουμε την παρουσία της Ιαπωνίας στη ΔΕΘ ως μια νέα ώθηση για την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ιαπωνία και των ιαπωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Καλωσορίζοντας στη Θεσσαλονίκη τις οικονομικές αποστολές από την Ιαπωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θαυμάζει τον ιαπωνικό πολιτισμό, αλλά και όσα έχει πετύχει η χώρα ως ηγέτιδα δύναμη στην οικονομία. Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψή του στην Ιαπωνία πριν από τρία χρόνια, λέγοντας πως επρόκειτο να σηματοδοτήσει τη δέσμευσή του για την αναβάθμιση της σχέσης των δύο χωρών σε στρατηγική συνεργασία.

«Είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί, δύο μοντέρνες δημοκρατίες αλλά και δύο χώρες που μπορούν να ενδυναμώσουν την εμπορική και οικονομική τους συνεργασία. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μια δυναμική ανοιχτή οικονομία που είναι έτοιμη να υποδεχτεί περισσότερες επενδύσεις από την Ιαπωνία και από την Άπω Ανατολή και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλω να επικοινωνήσω σήμερα στις ιαπωνικές αντιπροσωπείες και αποστολές ώστε να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως έναν προορισμό επενδύσεων όχι μόνο για όσα η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ως μια οικονομία αλλά και επειδή η Ελλάδα είναι μια φυσική είσοδος για αγορές της νοτιοανατολικής και ανατολικής Ευρώπης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Koichi Ito υποδέχθηκε τους παρευρισκόμενους στα εγκαίνια του περιπτέρου της Ιαπωνίας λέγοντας στα ελληνικά: «είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας εδώ στη Θεσσαλονίκη». Όπως υπογράμμισε, «η Ιαπωνία και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς».

Παράλληλα, τόνισε ότι «όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίου Κισίντα συναντήθηκαν στο Τόκιο πριν από 3 χρόνια οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να λειτουργήσουν οι δύο χώρες σε διμερές επίπεδο ως στρατηγικοί εταίροι». Από τότε, όπως πρόσθεσε, πολλά έχουν γίνει στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας και σήμερα αντιπροσωπεία της Ιαπωνίας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του περιπτέρου της Ιαπωνίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Koichi Ito επισήμανε ακόμη ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας και αναφέρθηκε στη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (EPA – Economic Partnership Agreement), που υπογράφηκε το 2019 και συνιστά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου μεταξύ αναπτυγμένων οικονομιών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ιαπωνίας, και άλλων εθνών ή περιφερειακών ενώσεων σε όλο τον κόσμο. Για τη συγκυρία, σημείωσε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ευκαιρία για περαιτέρω οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, εν μέσω γεωπολιτικών και οικονομικών αλλαγών και προκλήσεων σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας για τις σχέσεις φιλίας ανάμεσα στα δύο κράτη, έδωσε έμφαση στις κοινές αξίες που μοιράζονται, στον σεβασμό του δικαίου, στους πολιτισμούς των δύο χωρών και στην ευημερία των λαών.

Στην τελετή μίλησε και ο Γιάννης Μυτιληναίος, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Μ /Maritime, ο οποίος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της οικογένειας Μυτιληναίου αναμένεται σύντομα η υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ της οικογενειακής επιχείρησης Metlen και της Ιαπωνίας για την προμήθεια γάλλιου, ενός πολύ σημαντικού μετάλλου που θα καλύπτει το 50% των αναγκών της Ιαπωνίας. Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς, όπως επισήμανε, η Ιαπωνία δεν είναι μια χώρα ευλογημένη με ενεργειακά ή ορυκτά αποθέματα.

Την τελετή των εγκαινίων πλαισίωσε ο Takuya Taniguchi με το παραδοσιακό ιαπωνικό τύμπανο Taiko, δίνοντας έναν δυναμικό και εορταστικό τόνο στην εκδήλωση.

Loading

Play