Σημαντική μείωση του κινδύνου υποτροπής και θανάτου κατά 49% παρατηρείται σε ασθενείς με μελάνωμα που έλαβαν mRNA εμβόλια σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία. Αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τον παθολόγο ογκολόγο Δημήτρη Μπαφαλούκο σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στις πρόσφατες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2026). Η θεραπευτική αποτελεσματικότητα παραμένει σταθερή με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τον ίδιο, τονίζοντας ότι το προφίλ ασφάλειας των θεραπειών είναι ικανοποιητικό.
Ο κ. Μπαφαλούκος εξήγησε ότι οι κλινικές μελέτες για τα εξατομικευμένα mRNA εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη, με πολλές τυχαιοποιημένες μελέτες να διεξάγονται διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της θεραπείας, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία και οι γενετικοί παράγοντες παραμένουν βασικοί κίνδυνοι για την εμφάνιση μελανώματος.
Ο καθηγητής επισήμανε επίσης ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε μια ελιά πρέπει να μας κινητοποιεί να επισκεφτούμε τον δερματολόγο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές. Η χρήση αντιηλιακού είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για την προστασία από τον ήλιο.
![]()

