Ανακαλύψεις από εξετάσεις αίματος και ούρων αποκαλύπτουν τη σύνδεση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και υγείας. Τα επίπεδα ορισμένων ουσιών στα ούρα και το αίμα προσφέρουν την ικανότητα να αποκαλύπτουν την ποσότητα ενέργειας που προσλαμβάνει ένα άτομο από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ένα καινοτόμο τεστ που αναμένεται να συνεισφέρει στη μελέτη των επιπτώσεών τους. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται βιολογικοί δείκτες για την κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων, όπως ανέφερε η Έρικα Λόφτφιλντ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ. Η ερευνήτρια σημείωσε ότι αυτό μπορεί να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με το βιολογικό υπόβαθρο που συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με τις εκβάσεις υγείας.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα επιδόρπια γιαουρτιού και τα δημητριακά με πρόσθετη ζάχαρη, περιέχουν συστατικά που δεν βρίσκονται στα οικιακά τρόφιμα, γεγονός που έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων σοβαρών παθήσεων. Η ερευνήτρια τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα αντικειμενικό μέτρο στην παρακολούθηση της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.
Η μελέτη περιλάμβανε 718 υγιείς εθελοντές και αποκάλυψε 28 μεταβολίτες στο αίμα και 33 στα ούρα που δείχνουν την πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με αξιοπιστία. Σύμφωνα με τον δρ Ντάριους Μοζαφάριαν από το Πανεπιστήμιο Ταφτς, η ανάπτυξη αυτού του διατροφικού τεστ αντιπροσωπεύει σημαντική επιστημονική πρόοδο.
Η Λόφτφιλντ εκφράζει την ελπίδα ότι το νέο τεστ θα μπορέσει να αξιοποιήσει δεδομένα από προηγούμενες μελέτες προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα η σύνδεση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και καρκίνου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr