Γεραπετρίτης: Ζητήματα κυριαρχίας εκτός διαλόγου, βήματα για την ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία

Γεραπετρίτης: Ζητήματα κυριαρχίας εκτός διαλόγου, βήματα για την ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναλύει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη διαχείριση των εντάσεων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αφού συμμετείχε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε αξιολόγηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν εντάσσεται σε έναν στρατηγικό κύκλο της ελληνικής διπλωματίας, με στόχο τη διατήρηση ενός σταθερού και δομημένου διαλόγου με την Τουρκία.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη βελτίωση των σχέσεων και της καλής γειτονίας, παρά τα ακανθώδη ζητήματα που παραμένουν. Τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επαναβεβαίωσε την επιθυμία για κανονικές σχέσεις με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας τις γεωγραφικές συνθήκες, και επισήμανε ότι σε μια σύνθετη γεωπολιτική κατάσταση, κάθε ένταση θα πρέπει να διαχειρίζεται με ψυχραιμία.

Στην ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνονται το εμπόριο και η μετανάστευση, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορούν να αποφευχθούν κρίσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πλευράς, η ροή των μεταναστών έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, από 860.000 το 2015 σε περίπου 21.000 σήμερα, σημειώνοντας μείωση 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι η ελληνική διπλωματία αναγνωρίζει μόνο την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, επισημαίνοντας ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν εντάσσονται στον διάλογο. Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερή επικοινωνία με την Τουρκία και τη σημασία του διαλόγου για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Η συνάντηση υπογράμμισε τη σημασία της επικοινωνίας με τον γείτονα, καθώς η ελληνική πλευρά είχε προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια. Ο Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την προηγούμενη διαχείριση των εντάσεων επιτυχημένη, τονίζοντας ότι οι παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Loading

Play