Κατακόρυφη αύξηση τιμών βοδινού στην Ελλάδα καθώς οι εισαγωγές κυριαρχούν στην προσφορά

Κατακόρυφη αύξηση τιμών βοδινού στην Ελλάδα καθώς οι εισαγωγές κυριαρχούν στην προσφορά

Οι αυξανόμενες τιμές βοδινού στην Ελλάδα οφείλονται στην εξάρτηση από τις εισαγωγές και τις προκλήσεις του τομέα της κτηνοτροφίας. Η Ελλάδα παράγει μόνο ένα μικρό ποσοστό του βοδινού κρέατος που καταναλώνει, καλύπτοντας μόλις το 10% της εθνικής ζήτησης, ενώ το υπόλοιπο 90% προέρχεται από εισαγωγές, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Κτηνιατρική Ένωση (ΣΕΚ). Αυτή η εξάρτηση από τις ξένες αγορές εκθέτει τους Έλληνες καταναλωτές στις διεθνείς πιέσεις τιμών. Οι λιανικές τιμές του βοδινού κρέατος ήδη αυξάνονται απότομα, με τις προβλέψεις να υποδηλώνουν ότι σύντομα μπορεί να φτάσουν τα 20 ευρώ ανά κιλό.

Ο πρόεδρος της ΣΕΚ, Δημήτρης Μόσχος, περιέγραψε την προοπτική για την κτηνοτροφία ως ζοφερή. Τα τελευταία χρόνια, περίπου το 6% των παραγωγών—κυρίως νεότεροι αγρότες—έχουν εγκαταλείψει την κτηνοτροφία, οδηγώντας σε πτώση 8% στην παραγωγή ελληνικού βοδινού κρέατος. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες έχουν επίσης επηρεάσει τους ρυθμούς αναπαραγωγής, με σχεδόν 3% λιγότερα μοσχαράκια να αναμένονται φέτος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μια προβλεπόμενη έλλειψη 10% στην τοπική προσφορά βοδινού.

Ο Μόσχος αναφέρθηκε σε κλιματικές συνθήκες, όπως οι ξηρασίες, καθώς και σε περιβαλλοντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών από την κτηνοτροφία, ως πρόσθετους παράγοντες που υπονομεύουν την παραγωγή.

Χιλιάδες ζώα έχουν σφαγιαστεί στην Ευρώπη στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης, είπε, σημειώνοντας ότι ασθένειες όπως η ασθένεια λευκού δέρματος και η μπλε γλώσσα περιορίζουν περαιτέρω τα κοπάδια στην ήπειρο.

Η μείωση είναι ορατή σε επίπεδο συνεταιρισμών. Στην Καστοριά, ο τοπικός συνεταιρισμός κτηνοτρόφων είδε τη συμμετοχή του να πέφτει από 85 αγρότες σε 70 μέσα σε τρία χρόνια, ενώ ο αριθμός των ζώων μειώθηκε από 7.500 σε 4.700—μια απώλεια σχεδόν του μισού κοπαδιού.

Σύμφωνα με τον Μόσχο, η κρατική πολιτική έχει επιδεινώσει την κατάσταση δίνοντας προτεραιότητα σε επιδοτήσεις για εισαγόμενα ζώα που επισημαίνονται στην Ελλάδα, αντί να υποστηρίζει τα εγχώρια κοπάδια. Η λογική ήταν ότι όσο το βοδινό ήταν διαθέσιμο για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, δεν είχε σημασία αν ήταν ελληνικό ή εισαγόμενο, είπε. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι αυτή η προσέγγιση υπονομεύει την μακροχρόνια επισιτιστική ασφάλεια και απειλεί την επιβίωση της τοπικής κτηνοτροφίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play