Έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως δράστης, βρέθηκαν νεκρά από πυροβολισμούς στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας (βορειοανατολικά), όπως ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, η αστυνομία του Καναδά.
Επτά άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο γυμνάσιο της κοινότητας Τάμπλερ Ριτζ, άλλοι δύο σε κατοικία – οι δολοφονίες τους φαίνεται να συνδέονται με το μακελειό στο δευτεροβάθμιο σχολείο – ενώ ακόμη ένας υπέκυψε κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, σύμφωνα με την καναδική βασιλική έφιππη χωροφυλακή (RCMP).
Ο φερόμενος ως δράστης βρέθηκε επίσης νεκρός· η αστυνομία εκτιμά ότι αυτοπυροβολήθηκε. Οι αρχές δεν θεωρούν ότι υπήρχαν άλλοι δράστες και εκτιμούν πως οι κάτοικοι δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο.
Η Τάμπλερ Ριτζ, μια απομακρυσμένη πόλη με περίπου 2.400 κατοίκους, βρίσκεται στους πρόποδες των Βραχωδών Ορέων, σε απόσταση περίπου 1.155 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Βανκούβερ.
Άλλα 25 άτομα υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις στο τοπικό κέντρο υγείας, όπως ενημέρωσε η αστυνομία.
«Σκέφτομαι τα θύματα, τις οικογένειές τους κι όλη την κοινότητα της Τάμπλερ Ριτζ», δήλωσε μέσω X η υπουργός Δημόσιας Ασφαλείας της Βρετανικής Κολομβίας, Νίνα Κρίγκερ, δεσμευόμενη ότι θα αξιοποιηθεί «κάθε διαθέσιμος πόρος» στην έρευνα για την υπόθεση.
«Συντετριμμένος», ο πρωθυπουργός Κάρνι, ακυρώνει ταξίδι στην Ευρώπη
Ο καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνι ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ (τοπική ώρα) πως αποφάσισε την αναβολή προγραμματισμένου ταξιδιού του στην Ευρώπη, μετά το μακελειό στον δυτικό Καναδά με 11 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων επτά μέσα σε γυμνάσιο και του φερόμενου ως δράστη.
Ο κ. Κάρνι επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να συμμετάσχει ιδίως στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου αναμένονται φέτος κάπου εξήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι περίπου εκατό υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας το σαββατοκύριακο.
Ο πρωθυπουργός των Φιλελευθέρων δήλωσε μέσω X «συντετριμμένος» για το «φρικιαστικό» μακελειό στην απομονωμένη περιοχή της καναδικής δύσης.
«Ενώνομαι με τους υπόλοιπους Καναδούς και θρηνώ αυτούς οι ζωές των οποίων άλλαξαν αμετάκλητα σήμερα, και για εκφράσω ευγνωμοσύνη για το θάρρος και τον αλτρουισμό» των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.
Οι μαζικές σφαγές του είδους είναι σπάνιες στον Καναδά, όμως αυτή είναι η δεύτερη στη Βρετανική Κολομβία μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους: τον Απρίλιο του 2025, ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Βανκούβερ όταν άνδρας έριξε όχημα πάνω στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για φιλιππινέζικη πολιτιστική εκδήλωση.
![]()
