Αλματώδης αύξηση των απόπειρων εξαπάτησης ηλικιωμένων το 2025

Αλματώδης αύξηση των απόπειρων εξαπάτησης ηλικιωμένων το 2025

Διπλασιάστηκαν το 2025, σε σχέση με το 2024, οι απόπειρες εξαπάτησης ηλικιωμένων, ενώ αύξηση κατά 38% παρουσίασαν οι τετελεσμένες απάτες, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το 2024 τελέστηκαν 583 απάτες και το 2025 803, ενώ το 2024 έγιναν 51 απόπειρες και το 2025 εκατό. Παράλληλα, το 2024 εξιχνιάστηκαν 116 υποθέσεις και έγιναν δύο συλλήψεις, ενώ το 2025 καταγράφηκαν 182 εξιχνιάσεις υποθέσεων και τρεις συλλήψεις.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι οι περισσότερες καταγγελίες για απάτες γίνονται καθυστερημένα, με αποτέλεσμα οι ταυτοποιήσεις δραστών να απαιτούν χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν 32 ταυτοποιήσεις δραστών το 2024 και 30 το 2025. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης τόνισε ότι οι δράστες συχνά παριστάνουν τους αστυνομικούς ή δηλώνουν ότι πράττουν εκ μέρους συγγενικών προσώπων.

Συχνά, οι ηλικιωμένοι γίνονται στόχοι σε ώρες που είναι πιο ευάλωτοι, κι έτσι οι δράστες εκμεταλλεύονται την κούραση τους.

Ειδικά για τους υπερήλικες, η αστυνομία έχει αναρτήσει στο astynomia.gr χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να τους προστατεύσει. Αυτές οι συμβουλές περιλαμβάνουν την αποφυγή ανοίγματος της πόρτας σε αγνώστους και τη διασφάλιση του σπιτιού τους.

Η αστυνομία προειδοποιεί επίσης τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πραγματοποιούν συναλλαγές σε ΑΤΜ και να μην δίνουν ποτέ πληροφορίες όπως τον αριθμό ΡΙΝ τους.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι οι περισσότερες καταγγελίες που αφορούν απάτες σχετίζονται με δράστες που είναι σεσημασμένοι, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία εξιχνίασης πιο δύσκολη αν η αναζήτηση βασίζεται σε αριθμούς τηλεφώνων.

Loading

Play