Ανακαλύψτε τις ιδανικές στιγμές της ημέρας για την κατανάλωση μήλου και τα οφέλη του στην υγεία. Το μήλο, γνωστό για την υψηλή θρεπτική του αξία, δικαίως εμπνέει τη λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Αυτή η αρχαία σοφία βρίσκει συνεχώς επιβεβαίωση σε σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι το μήλο αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόφιμο με πολλαπλά οφέλη. Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά, όπως κουερσετίνη, κατεχίνη και ανθοκυανίνες, που ενισχύουν την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού.
Ένα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 95 θερμίδες, 25 g υδατανθράκων, 4,4 g φυτικών ινών, 19 g σακχάρων και 8,4 mg βιταμίνης C, σχεδόν χωρίς λιπαρά και με ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης. Συνιστάται η κατανάλωση του μήλου ολόκληρου, περιλαμβάνοντας τη φλούδα, καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι καλύτερο να αποφεύγονται οι χυμοί και οι επεξεργασμένες μορφές για εκείνους που προσέχουν το σάκχαρο ή την καταναλωτική τους γραμμή.
Αναφορικά με την ιδανική στιγμή της κατανάλωσης, τα μήλα είναι ευεργετικά το πρωί για την καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ η κατανάλωσή τους ως σνακ ενισχύει την υγιή μικροβιακή χλωρίδα. Επίσης, είναι κατάλληλα πριν από τα γεύματα για την αύξηση του κορεσμού και την αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης τροφής.
Τα μήλα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε καροτενοειδή, μπορεί να συμβάλλουν σε καλύτερη ποιότητα ύπνου, εφόσον καταναλώνονται τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο. Ωστόσο, για άτομα με ευαισθησία, τα μήλα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα λόγω της φρουκτόζης.
Σημαντικό επίσης είναι ότι περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες και η κερκετίνη, που έχουν αποδειχθεί ευεργετικές για την υγεία μας, με δυνατότητες στην πρόληψη καρκίνου και τη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr