Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σχολιάζει την έξοδο Αφρικάνερς, αποκαλύπτοντας την κατάσταση στην χώρα. Ένα ψυχρό κυριακάτικο βράδυ στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Διεθνές Αεροδρόμιο OR Tambo ήταν γεμάτο με τουρίστες και ταξιδιώτες που εισέρχονταν και εξέρχονταν από το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Νότιας Αφρικής. Στη μία πλευρά της αίθουσας διεθνών αναχωρήσεων, μια ομάδα Αφρικάνερς, κυρίως νέοι, περίμεναν στην ουρά για να επιβιβαστούν σε πτήση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με καρότσια γεμάτα αποσκευές και ταξιδιωτικά αξεσουάρ, φαίνονταν διαφορετικοί από τους συνηθισμένους ταξιδιώτες. Αυτή η ομάδα αποχωρούσε από τη Νότια Αφρική αναζητώντας καταφύγιο στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τσαρλ Κλάινχαους, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, ανέφερε ότι δέχθηκε απειλές σχετικά με την περιουσία του. Όταν η ομάδα του προσγειώθηκε στις ΗΠΑ, έγιναν δεκτοί από την κυβέρνηση Τραμπ στο πλαίσιο ενός προγράμματος χορήγησης ασύλου για μέλη της κοινότητας των Αφρικάνερ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Λάνταου, τόνισε τη στήριξη προς αυτούς και την αναγνώριση των προκλήσεων που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας στο αεροδρόμιο, ο Κλάινχαους εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο περί απαλλοτρίωσης, ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να αποκτά γη για δημόσια χρήση χωρίς αποζημίωση. Αυτό το μέτρο στοχεύει στην αποκατάσταση των αδικιών του απαρτχάιντ, καθώς οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί, που αποτελούν πάνω από το 80% του πληθυσμού, κατέχουν μόλις το 4% της γης.
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν υπάρξει περιπτώσεις απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας του Κλάινχαους, επισημαίνοντας ότι οι ισχυρισμοί για διακρίσεις εις βάρος των λευκών δεν ευσταθούν. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σιρίλ Ραμαφόζα, αρνείται κατηγορηματικά τις θεωρίες περί γενοκτονίας και υποστηρίζει ότι η μετανάστευση αυτή αποδεικνύει την άρνηση της ομάδας να συμμετάσχει στον δημοκρατικό μετασχηματισμό της χώρας.
Αναμφίβολα, οι δηλώσεις και οι αντιδράσεις γύρω από το θέμα αυτό είναι ενδεικτικές της τρέχουσας κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης στη Νότια Αφρική. Στο τέλος, ο Ραμαφόζα δήλωσε ότι οι Αφρικάνερς που εγκαταλείπουν τη χώρα θα επιστρέψουν, καθώς η Νότια Αφρική παραμένει η πατρίδα τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr