Η Αλμπανέζε καταγγέλλει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα και προειδοποιεί για την εθνοκάθαρση. Όταν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίστανται ποινές και εγκληματίες γίνονται δεκτοί με κόκκινο χαλί, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει τα επόμενα θύματα. Αυτό προειδοποίησε η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία είναι επίσης γνωστή για τις σφοδρές επικρίσεις της κατά του Ισραήλ.
Στη διάρκεια συνέντευξής της στο Foreign Policy, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ, η Αλμπανέζε εξέφρασε την απαισιοδοξία της για την κατάσταση στη Γάζα, ιδίως μετά την κατάπαυση του πυρός τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση την έχει χαρακτηρίσει persona non grata το 2024, απαγορεύοντας της την είσοδο στη χώρα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ της επέβαλαν κυρώσεις το 2025 για την εμπλοκή της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αναφορικά με τις προσπάθειές του να διερευνήσει τις παραβιάσεις.
Η Αλμπανέζε τόνισε ότι οι περισσότερες από 350 θύματα Παλαιστίνιοι δεν συνιστούν κατάπαυση του πυρός και προέβαλε τη θέση της ότι η πραγματική ειρηνική λύση απαιτεί τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.
Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής διεθνών κανόνων και τονίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα δεν είναι απλώς μια συγκρούση αλλά μια αναβίωση εθνοκάθαρσης. Η ειδική εισηγήτρια επικαλέστηκε τη σχετική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που ζητά από το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα κατεχόμενα εδάφη.
Προβληματισμένη για το μέλλον, η Αλμπανέζε επισημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι, παρά την καταστροφή, δεν επιθυμούν μαζική απομάκρυνση και ότι η εθνοκάθαρση παραμένει ο διαρκής στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν όπλα στο Ισραήλ, διότι αυτό συνιστά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Στην προσωπική της θέση, αναγνωρίζει ότι οι κυρώσεις την έχουν μετατρέψει σε μη-πρόσωπο και τις αποκαλεί οικονομική λογοκρισία. «Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα δικαιότερο σύστημα για τις επόμενες γενιές», καταλήγει.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
