Ουκρανία: Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν και οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη

Ουκρανία: Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν και οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη

Διπλωματικές εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς οι Τραμπ και Πούτιν εξετάζουν τον τερματισμό του πολέμου. Η πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες αναζητούν έναν κοινό δρόμο για να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, αν και προσεγγίζουν την κατάσταση από διαφορετικές οπτικές. Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ουσιαστικές και πολύ χρήσιμες», εκφράζοντας τη διάθεσή του για συνεργασία με το Κίεβο σχετικά με ένα μνημόνιο που θα περιγράφει τους όρους για μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας την εξαιρετική διάθεση που χαρακτήρισε τη συνομιλία τους. Παράλληλα, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα με την επιβολή κυρώσεων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προτείνει συνεργασία για τη δημιουργία ενός μνημονίου που θα περιλαμβάνει τις αρχές διευθέτησης της σύγκρουσης, ένα χρονοδιάγραμμα για πιθανές συμφωνίες και τη δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός. Παρόλα αυτά, οι ακριβείς λεπτομέρειες για την κατάπαυση πυρός παραμένουν ασαφείς, καθώς οι δύο ηγέτες δεν έθεσαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατά τη διάρκεια της δίωρης συνομιλίας τους.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, δήλωσε ότι το Κίεβο είναι ανοιχτό σε απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας να μην παραταθεί ο πόλεμος. Επίσης, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αποσύρει τις δυνάμεις της από περιοχές που εξακολουθούν να ελέγχονται από αυτήν.

Σημαντική είναι η ανακοίνωση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιβεβαίωσε τη διάθεση του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ να φιλοξενήσει ειρηνικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες συναντήθηκαν πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη και εξετάζουν τις προϋποθέσεις για την ειρηνική λύση της κρίσης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play