Η απεργία των εργαζομένων της Chiquita στον Παναμά έληξε μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Οι εργαζόμενοι της θυγατρικής Chiquita στον Παναμά αποφάσισαν να τερματίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και να άρουν τους αποκλεισμούς οδικών αξόνων, μετά από συμφωνία με κοινοβουλευτικούς, οι οποίοι ενήργησαν για να σταματήσουν τις μαζικές απολύσεις που ανακοίνωσε η διεύθυνση της επιχείρησης. Η κινητοποίηση των εργαζομένων είχε ως αποτέλεσμα ζημιά ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων στην Chiquita, επηρεάζοντας σοβαρά τον τουριστικό τομέα και προκαλώντας ελλείψεις εμπορευμάτων και καυσίμων.
Από τις 28 Απριλίου, οι εργαζόμενοι είχαν αποκλείσει δρόμους στην επαρχία Μπόκας δελ Τόρο, σε διαμαρτυρία κατά της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από την κυβέρνηση. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την υπόσχεση του προεδρεύοντος Χοσέ Ραούλ Μουλίνο για την προώθηση νομοσχεδίου που θα αποκαθιστά τα πλεονεκτήματα των εργαζομένων στον τομέα, περιλαμβάνοντας καλύτερες συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δήλωσαν ότι θα διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην περιοχή και επιδιώκουν την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που απολύθηκαν, έπειτα από την κήρυξη της απεργίας ως παράνομη από δικαστήριο. Η πρόεδρος της βουλής του Παναμά, Ντάνα Καστανιέδα, δήλωσε ότι η συμφωνία απαιτεί και συνεχή επικοινωνία με την επιχείρηση για την παρακολούθηση της τρέχουσας κατάστασης. Σύμφωνα με πηγές, οι συνδικαλιστές αναζητούν συμφωνία για την αποκατάσταση των θέσεων εργασίας των απολυθέντων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr