Η πραγματικότητα πίσω από τον χυμό πορτοκαλιού: χαμηλά ποσοστά φρούτου και αυξανόμενη εξάρτηση από αρωματικές προσθήκες. Ο εμφιαλωμένος χυμός πορτοκαλιού, ένα βασικό στοιχείο πολλών πρωινών γευμάτων, δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια των φυσικών συστατικών του, καθώς το ποσοστό του φρούτου είναι σημαντικά χαμηλό, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στο μέλλον, καθώς οι ανάγκες της αγοράς ενδέχεται να προσαρμοστούν. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο χυμός πορτοκαλιού ήταν πολύ δημοφιλής στις πολιτείες της Φλόριντα και της Καλιφόρνια, αλλά οι προκλήσεις μεταφοράς οδήγησαν στην αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων επεξεργασίας. Με την είσοδο της αποθήκευσης και της κονσερβοποίησης, οι καλλιεργητές αναγκάστηκαν να στραφούν σε συμπυκνώματα για ασφαλή μεταφορά. Η διαδικασία συμπύκνωσης αφαιρεί τα φυσικά έλαια του χυμού, καθιστώντας αναγκαία την προσθήκη τεχνητών γεύσεων για την αποκατάσταση της γεύσης. Οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό έχουν δημιουργήσει μια αγορά αρωμάτων εσπεριδοειδών, η οποία αποφέρει σημαντικά έσοδα.
Σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή χυμού πορτοκαλιού είναι σε πτώση, κυρίως λόγω της βακτηριακής ασθένειας του πρασινίσματος, που έχει επηρεάσει σοβαρά τις καλλιέργειες. Η ανησυχία για την ποιότητα των φρούτων έχει οδηγήσει τις εταιρείες παραγωγής αρωμάτων να προσφέρουν λύσεις για την παραγωγή γλυκότερων χυμών από φρούτα χαμηλότερης ποιότητας. Η μείωση της κατανάλωσης χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ, που έχει σημειωθεί πάνω από το ήμισυ από την κορύφωση του 1990, αποδεικνύει τη στροφή των καταναλωτών προς πιο υγιεινές επιλογές.
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες όπως η Kerry Group και η International Flavors and Fragrances Inc. συνεχίζουν να αναπτύσσουν νέες μεθόδους που συνδυάζουν φυσικά συστατικά με αρωματικές και γευστικές ενισχύσεις, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους παραγωγούς να διατηρήσουν τη γεύση του χυμού πορτοκαλιού χωρίς να εξαρτώνται από την αυξανόμενη σπανιότητα των φυσικών πόρων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr