Χρήσιμες οδηγίες για διατήρηση οστικής και μυικής μάζας στην τρίτη ηλικία, καθώς η μείωσή τους επιφέρει σημαντικά προβλήματα, δίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλας Παρασκευής. Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για τους μεγαλύτερους ανθρώπους, ειδικά από τα 60 και μετά, όπου αρχίζει μία φυσιολογική μείωση της μυικής μάζας, οδηγώντας σε σαρκοπενία. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει ή και να αποτρέψει τα χαρακτηριστικά της σαρκοπενίας, διατηρώντας τα άτομα ενεργά και λειτουργικά.
Ποιοι είναι οι πιο συχνοί διατροφικοί κίνδυνοι
Πόσο περισσότερη πρωτεΐνη χρειάζονται άραγε οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας από τους νεότερους; Οι συστάσεις είναι να καταναλώνουν 1-1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ενώ σε νεότερες ηλικίες η σύσταση είναι 0,8 γραμμάρια. Τροφές με πρωτεΐνη περιλαμβάνουν το ψάρι, το κοτόπουλο, το άπαχο μοσχάρι, το γιαούρτι, το άπαχο τυρί, τα αυγά, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Όσον αφορά τα συμπληρώματα, θα πρέπει να εξειδικεύονται ανά περίπτωση, αλλά μπορεί να αποτελέσουν λύση αν οι καθημερινές ανάγκες δεν καλύπτονται μέσω της διατροφής. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της βιταμίνης D και του ασβεστίου, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της οστικής μάζας. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις ηλικίες αυτές αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης, γι’ αυτό συνιστάται η κατανάλωση περίπου οκτώ ποτηριών νερού ημερησίως. Επίσης, η πρόσληψη βιταμίνης B12 είναι κρίσιμη, καθώς μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου και μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία επηρεάζει τη λειτουργικότητα του ατόμου.
Τελικά, ποιο είναι το μεγαλύτερο μήνυμα για τη διατροφή μετά τα 60; Ο Νικόλας Παρασκευής αναφέρει ότι ποτέ δεν είναι αργά, ακόμα και στα 60 και στα 70, να κάνει κάποιος μικρές τροποποιήσεις στην καθημερινότητά του. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να προσφέρουν επιπλέον χρόνια, που να είναι ποιοτικά, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων και απώλειας της αυτονομίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
